Ko­ro­na­oh­jeis­tus on väl­jen­ty­nyt asu­mis­pal­ve­lu­yk­si­köis­sä – yk­sik­kö­koh­tai­set erot ovat suuret, esi­mer­kik­si ko­ti­lo­mia ei vielä suo­si­tel­la kaik­kial­la

Pyhäntä, Siikalatva ja Siikajoki
Maski ja käsineet ovat varusteet, joihin sonnustautuen on turvallista mennä vierailulle asumispalveluyksikköön. Ennen vierailua on hyvä kysyä puhelimitse, sopiiko vierailu ja varmistaa, mitkä ovat kyseisen yksikön käytännöt. Esimerkikisi kotilomalle lähtö ei vielä suositella kaikkialla.
Maski ja käsineet ovat varusteet, joihin sonnustautuen on turvallista mennä vierailulle asumispalveluyksikköön. Ennen vierailua on hyvä kysyä puhelimitse, sopiiko vierailu ja varmistaa, mitkä ovat kyseisen yksikön käytännöt. Esimerkikisi kotilomalle lähtö ei vielä suositella kaikkialla.
Kuva: Sari Kihnula

Koronarajoitusten lieventämisen ansiosta omaisten vierailut ovat jälleen mahdollisia vanhusten asumispalveluyksiköissä.

Raahen hyvinvointikuntayhtymässä hoidon ja hoivan tulosalueen johtaja Katriina Niemelä toteaa, että vierailusäännöistä on ollut hieman epätietoisuutta omaisten ja läheisten kesken, koska vuodeostoilla ja asumispalveluyksiköissä noudatetaan lakiin perustuen eri ohjeita. Lisäksi asumispalveluyksiköitä koskevat ohjeet voivat vaihdella sen mukaan, kuinka palvelutuottaja on linjannut valtakunnalliset ohjeet käytännöiksi.

– Sairaalaosastot ja terveyskeskuksen vuodeosastot ovat terveydenhuollon yksiköitä ja niitä koskee vähän eri ohjeet, mitä sosiaalihuoltolain alaisia yksiköitä, joita asumispalveluyksiköt ovat. Vuodeosastolla voi meillä vierailla jo normaalisti, kun vain on terveenä, vierailurajoitteita ei ole.

Kotivierailut tai kotilomatkin ovat sallittuja Raahen hyvinvointikuntayhtymän asumispalveluyksiköistä. Yleisesti on korostettu, että kenelläkään ei saisi olla flunssanoireita, kun ikäihminen on tulossa kotilomalle.

Pyhännällä Palvelukeskus Nestorissa hoitajilla ei ole ollut enää kuukauteen käytössä maskeja, kun taas Siikalatvalla ja Siikajoella maskeja käytetään. Tärkeimmät yhtenäiset ohjeet ovat, että sovi vierailu ennakkoon ja tule vain terveenä.

– Meillä on ulko-ovella selkeä ohjeistus: Sovi vierailu etukäteen, sinulla ei saa olla infektio-oireita, vieraita saa olla kerrallaan maksimissaan kaksi, huolehdi käsihygieniasta, muista turvaväli ja älä liikuskele talossa turhaan. Meiltä saat hanskat sekä suu- ja nenäsuojan vierailulle tullessa, listaa Pyhännältä, Palvelukeskus Nestorista sairaanhoitaja Teppo Petäjäjärvi.

Vierailujen toivotaan olevan suunniteltuja, koska halutaan varmistaa, että hoitajilla on aikaa vierailun vaatimiin järjestelyihin kuten vieraan huoneeseen saattamiseen tai asukkaan ulos tapaamisen ajaksi avustamiseen. Samalla pysytään selvillä vierailijoiden määrästä.

– Omaiset ovat valveutuneita. Tosi hyvin huolehtivat, että ovat varmasti terveitä tullessaan, kuvailee Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n Ikääntyneiden palvelujen palvelupäällikkö Arja Akbaba.

Huoneessa tapaamisen sijaan vierailu järjestetään ikäihmisen kunnon ja sään salliessa mieluummin ulkona. Vierailulle toivotaan kerralla enintään muutamaa henkilöä.

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n johtava hoitaja Tiina Halonen painottaa, että henki on, että vierailumahdollisuus pyritään aina järjestämään. Siikalatvan vuodeosastolla henkilökunta käyttää edelleen maskeja, mutta vierailijan ei välttämättä tarvitse maskia käyttää.

Arja Akbaba kuvailee sisällä järjestettävät vierailut suunniteltavan tarkemmin kuin ulkona toteutettavat, koska koronatilanteen eläessä, samalla suojellaan myös muita ikäihmisiä kuin henkilöä jota tullaan tapaamaan. Monelle iso asia on ollut mahdollisuus poistua asumispalveluyksiköstä, vaikkapa käydäkseen sukuhaudoilla.