Ko­ti­seu­tu­ar­kis­to kaipaa ma­te­riaa­lia

Pyhäntä
Lauri Posio ja Matti Leiviskä kaipaavat lisää luetteloitavaa paikallismateriaalia Pyhännän kirjaston yhteyteen rakennettuun kotiseutuarkistoon.
Lauri Posio ja Matti Leiviskä kaipaavat lisää luetteloitavaa paikallismateriaalia Pyhännän kirjaston yhteyteen rakennettuun kotiseutuarkistoon.
Kuva: Anna Hämeenaho

Pyhännän entisellä huoltoasemalla on kesän aikana pöllytelty papeipinkka jos toinenkin. Kotiseutuarkiston perustamista varten on saatu useita laatikollisia papereita lonittavaksi.

Taustalla on vuodentakainen päätös kotiseutuarkiston perustamisesta. Tilat rakennettiin kirjaston yhteyteen, entisen kuntosalin tiloista lohkaistuun osaan.

Arkistojärjestelmän luomisesta ja luetteloinnista vastaa kesän ajaksi palkattu historianopiskelija Lauri Posio. Hänellä on kokemusta muun muassa Tornion seurakunnan arkiston setvimisestä.

– Tässä saa lähteä ihan alusta, kun arkistoa ollaan vasta perustamassa, historian ja arkistoinnin maisteriohjelmassa opiskeleva Posio toteaa hyvillään.

Kotiseutuarkistoon kaivataan paikallistason paperi- ja valokuva-aineistoa, joka ei aiemmin ole päätynyt julkisen arkistonhoidon piiriin. Tällaisia ovat esimerkiksi paikallisten yhdistysten, osuuskuntien ja pienyritysten, jopa yksityishenkilöiden, sukujen ja talojen arkistot.

– Olisi hyvä, että ihmiset toisivat materiaalia lähiaikoina, ettei menisi aivan viime tinkaan. Eikä papereiden tarvitse olla järjestyksessä , kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja historiantutkija Matti Leiviskä toteaa.