Ko­ti­ve­sien kala ui pi­ka­ruo­kaan – ka­las­ta­ja Hannu Tyy­bä­ki­no­ja ja­los­taa ahvenet bur­ge­reik­si

– Tämä on vielä harjoittelua. Asiakkailta otetaan mielellään myös negatiivista palautetta vastaan, Hannu Tyybäkinoja sanoo.
– Tämä on vielä harjoittelua. Asiakkailta otetaan mielellään myös negatiivista palautetta vastaan, Hannu Tyybäkinoja sanoo.
Kuva: Kirsi Junttila

Miltä kuulostavat kalaburgeri ja kalahodari? Entä nostaako brittityyliin tehdyn fish and chips -annoksen ajattelu veden kielelle?

Saa vesi suuhun herahtaakin, sillä myös kalasta tulee aivan verrattoman hyvää pikaruokaa. Sitä voi käydä testaamassa Siikajoen Varessäikässä, jonne kalastaja Hannu Tyybäkinoja vienyt siirrettävän kalagrillin.

– Tämä on ollut pitkään mielessä, mutta kalastukselta en ole kerennyt toteuttamaan, hän toteaa.

Grillin perustamiseen alkoi löytyä enemmän aikaa, kun Tyybäkinoja jätti eteläisemmän Pohjanlahden vedet ja keskittyi rannikkokalastukseen kotinurkilla.

Lähivesiltä pyydetyn saaliin, pääasiassa ahvenen, Tyybäkinoja käsittelee itse omissa tiloissaan aina panerointia myöten.

– Ajatus on jalostaa omaa kalaa. Saaliin arvo nousee, eikä tarvitse pyytää niin paljon, hän sanoo.

Lähikalan kaveriksi Tyybäkinoja olisi halunnut siikajokisia ranskanperunoita, mutta vielä se ei onnistunut. Tavoitteena on saada perunakin omalta kylältä.

Grillikojun luukut avattiin viime viikolla Varessäikässä, sillä se tuntui lupaavimmalta paikalta aloittaa. Asiakkaita onkin käynyt säästä huolimatta ilahduttavan paljon.

– Paikalliset ovat selvästi tuleet asiasta tehden ruokaa hakemaan. Positiivista palautetta on tullut, kertoo grillimyyjä Suvi Sauvola.

Kalaisaa grilliruokaa Varessäikästä saa ainakin heinäkuun ajan ja vielä elokuussakin, jos ilmat pysyvät mukavina. Jatko suunnitellaan kertyneen kokemuksen mukaan.

– Tämä kesä on harjoittelua. Jos on hyvä kokemus, voisi laajentaa tapahtumiin, hankkia toisen vaunun ja varata Oulusta vakipaikka kesäksi, Tyybäkinoja kaavailee.