Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Kolumni

Koulut ovat tu­le­vai­suut­ta varten

-

Mistähän johtunee, että jokilaaksossa on kuntien rakennustoiminta ja eritoten koulujen rakentaminen/purkaminen ja kunnostaminen jotensakin hölmöläisen hommaan hyvinkin verrattavissa. Kunnallinen päätöksenteko elää kuin paniikissa ja usein aivan kyläpolitikoinnin vietävänä. Jos johonkin kylään on vastikään rakennuttu uusi koulu, niin heti ja lähes samaan hengenvetoon ollaan torppaamassa muille kylille suunniteltu rakennustoiminta. Tällä piensilmäisellä politikoinnilla ei kyllä ajatella lasten parasta, ei myöskään kunnan parasta! Tämä on johtamassa siihen, että pitkin jokilaaksoa kuljetetaan koululaisia eestaas, opetus tapahtuu konteissa ja suuri osa lasten ajasta kuluu tienpäällä. Kyllä kylä ilman koulua ja lasten ääniä on kyläpoliitikkojen raskas ja todella pitkään vaikuttava virhe. Tästä on hyviä esimerkkejä monesta elinvoimaisesta kylästä. Hävitetty koulu on samalla kylän hiipumisen alku ja lyhytnäköisyyden typeryysesimerkki. Meillä ei ole varaa jättää koulutoimen aktiivista ja tasapuolista kehittämistä kyläpolitikoinnin jalkoihin. Onko nämä koulutussektorin laiminlyöntiin liittyvät ilmiöt tulevien kunnallisvaalien esimakua, viimeaikaiset merkit viittaavat vahvasti siihen.

Siikajoen vesistön kunnostaminen on joen tulevaisuuteen vaikuttava yhteishanke. Joen palauttaminen arvokalajoeksi sekä nousukalojen vapaaksi kutujoeksi on tavoiteltava ja yhteisvoimin toteutettava hanke ja päämäärä. Jokea koskeviin kehitysnäkymiin voi nyt vaikuttaa myös vastineella hallinto-oikeudelle. Kunnissa lienee välttämätöntä olla aktiivisesti mukana vesistön säännöstelyn haittojen korjaamisessa.

Rantasyöpymien haitoista on puhuttu vuosikymmenet, mutta edelleen syöpymiä on korjaamatta. Tähän liittyvässä vastinemenettelystä ehtii vielä toimia, vastine tulee olla 12.2. perillä.

Lumen kaikkivoipaisuus näkyy valkeana ja kauniina talvimaisemana sekä luistavien latujen upeina hiihtomahdollisuuksina. Tuskin muistamme, että lumikinokset haittaavat pahoin postinkantajaa. Suuret kiitokset postin lootaamme toimittaville jakajille! Kiitokset ansaitsevat myös latujen ja teiden auraajat sekä ahkerat kunnossapitäjät!

Luistavia latuja ja nautittavaa keväiseen kääntyvää talvea tasapuolisesti kaikille jokilaaksolaisille!

Pentti SyrjäpaloKotiseudun kirjoittaja ja kuvaaja