Juuri nyt: Kes­ti­lä-päi­vien tun­nel­mia

Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Kuinka tors­tait saa­tai­siin ta­kai­sin Ruuk­kiin?

Raahen seurakunnassa, Ruukin alueella monelle yksinäiselle tai vähävaraiselle viikon kohokohta oli seurakuntatalolla torstaisin vapaaehtoisvoimin järjestetty ruokailu. Ruokailussa hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan K-Market Ruukista saatua ylijäämäruokaa.

– Torstairuokailussa oli oikeat, hyvät ruoat, se on harmillista, että ruokailut päättyivät, diakonissa Pirkko Alamännistö sanoo.

Ruokailua vuosikaudet toteuttaneet vapaaehtoiset laittoivat hanskat naulaan, kun he kokivat joutuneensa valheellisten juorujen kohteeksi siitä, kuinka käyttävät ruoka-avuksi tarkoitetun ruoan. Mietitty on, miten tulevaisuudessa saataisiin ruokailut toteutetuksi.

Ruokailun vapaaehtoisvoimin järjestäminen on iso työ. Tehtävään lähtevien tulee sitoutua asiaan joka viikkoa. Pelkkä ruoanlaittoon osallistuminen ei riitä, vaan ateriat täytyy myös suunnitella ja aikaa kuluu lisäksi tarvikkeiden hankintaan.

Myös K-Market Ruukin kauppias Katja Korvanen harmittelee torstairuokailujen loppumista. Korvanen kertoo silloin tällöin käyneen niinkin, että tuotteen tilauksessa tai toimituksessa sattuneen virheen vuoksi kaupalle on toimitettu jotain elintarviketta runsain mitoin. Tällöin seurakunnan vapaaehtoiset ovat hakeneet erän heti seurakuntatalon pakastimeen odottamaan ruoaksi valmistamista.

– Onneksi saatiin sellainen systeemi pystyyn, että seurakunnan vapaaehtoiset jakavat nyt näitä isompia eriä raaka-aineina suoraan tarvitseville, Korvanen kertoo.