Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Ku­nin­gas al­ko­ho­li

-
Kuva: Juha Honkala

Kuluneenna kesänä tutustuin Oulun yhteispäivystykseen. Se ei ollut varsinaisesti suunniteltu tutustumiskäynti, mutta ei siitä sen enenempää. Siellä yhden yön vietettyäni aloin pohtia suomalaista alkoholikulttuuria, vaikka asia ei näin täysraittiudessa elävälle läheinen olekaan. Asemapaikaltani ns raatteen tiellä, näin tai oikeammin kuulin noin kymmenen potilaan tarinan. Laskeskelin kymmenestä potilaasta kahdeksan joutuneen päivystykseen alkoholin käytön seurauksena. Joko niin että he olivat juovuspäissään teloneet itseään tai alkoholin pitkäaikaisen käytön seurauksena oli jokin paikka pettänyt. Oli poksahtanutta maksaa, juoppohulluuskohtauksia, aivohäiriöitä jne. Nuorin sankari oli 16 v, löydetty tajuttomana asunnosta ja vanhin noin kuusikymppinen. Pari kaveria olivat selvästikin vakioasiakkaita, henkilökunnan tuttavallisesta kohtelusta päätellen. Kaikki potilaat tietysti tutkittiin lääkärin toimesta ja useimmat lähtivät jatkotoimenpiteisiin eri osastoille.

Tuo kokemukseni sai minut pohtimaan alkoholin aiheuttamia kustannuksia terveydenhuololle. Kaikki katetaan verovaroilla ja summa ei ole pieni! Lisäksi tulee alkoholin aiheuttamat muut haitat mm. verokertymän pieneneminen työkyvyttömyyden kautta, sivullisten loukkaantumiset ja kuolemat liikenneonnettomuuksissa sekä henkinen pahoinvointi jota alkoholi aiheuttaa perheissä.

Suomessa alkoholin kulutus ei ole Euroopan mittakaavassa erityisen korkea. WHO:n raporteista ilmenee suomalaisten humalahakuisen juomisen olevan runsampaa ja alkoholin haitat yleisempiä kuin monissa Euroopan maissa. Eli kysymys on kulttuurista. Aika harvoin näkee laajempaa keskustelua aiheesta. Sekin kertoo kulttuurista, asialla on tietynlainen hiljainen hyväksyntä, vaikka ongelma tunnistetaankin. Mielestäni tästä pitää puhua avoimesti ja suoraan. Erityisen tärkeä tehtävä on vanhemmilla, millaisen esimerkin he lapsilleen antavat. Itse kannustan kaikkia raittiuteen, mutta kun tiedän että se on liikaa vaadittu niin kohtuukäyttöön sitten. Juomakäyttäytyminen opitaan vanhemmilta ja jos viikonlopun ostoskärryn sisältö on kovin nestepitoinen, on siinä aika turha varoitella lapsia alkoholin haitallisuudesta. Positiivista kuitenkin on että nuorten alkoholin kulutus on laskenut koko 2000 luvun. Lapset ovat vanhempiaan viisaampia!

Jos alkoholiin suhtauduttaisiin yhtä vakavasti kuin koronaan, sen myynti lakkautettaisiin välittömästi. Alkoholi nimittäin aiheuttaa noin 2000 kuolemaa vuosittain, päivittäisiä altistumisia vielä enemmän.