Lukijalta
Mielipide

Kun­ta­lai­sen miet­tei­tä vaalien jälkeen

Siikajoen kunnan istuvan valtuuston toimintakulttuuria on voimakkaasti arvosteltu kuntavaalien alla. Varsinkin Olli-Pekka Telkki, joka itse vähiten kokouksiin osallistuneena, on arvostellut kovin sanoin valtuuston toimintaa (Siikajokilaakso 6.4.).

Päätöksiä tehdään todellakin demokraattisesti, mutta ei kai eriävän mielipiteen jättäminen ja ilmaisu ole vielä kiellettyä Siikajoenkaan valtuustossa? Tuskin tähän on lakimuutosta tullut?

Telkki perää tasapuolisuutta ja muistuttaa valtuuston roolista. Onko valtuusto ollut tasapuolinen kaikkia kuntalaisia kohtaan kaavoittamalla vain Revonlahden kylälle kaikki tuulivoimalat? Asukkaille aiheutuvista haitoista huolimatta?

Telkin perussääntö tuleville valtuutetuille on, että enemmistö voittaa. Toivon kuitenkin, että uusi valtuusto osaisi katsoa hieman pidemmälle tulevaisuuteen ja ajatella myös sitä vähemmistöä, joka joutuu elämään niiden enemmistön tekemien päätösten kanssa. Ovatko päätökset oikeudenmukaisia?

Päättäjilläkin on vastuunsa, nyt ja tulevaisuudessa. Tuulivoimarakentamiseen viitaten, onko järkevää kaavoittaa kunnan keskeisimmällä paikalla oleva kylä tuulivoimalle sen sijaan, että yritettäisiin saada kylä kehittymään ja houkuteltaisiin uusia asukkaita kuntaan?

Raahen seutu uutisoi 12.4 Siikajoen kunnan äänikuningattaren Päivi Eskolan mietteitä uuden valtuustokauden kynnyksellä. Eskola toivoo, että tulevalla valtuustokaudella palattaisiin takaisin toisten arvostukseen ja toisten mielipiteiden kunnioitukseen. Ei kai eriävän mielipiteen sanominen ja jättäminen poista toisten ihmisten mielipiteen arvostusta ja kunnioitusta?

Kyllähän ne ovat tekemiset ja tekemättä jättämiset, joilla kunnioitus ja arvostus ansaitaan. Päivi Eskola mainitsi kunnan elinvoimaisuuden olevan yhä tärkeämpi tehtävä. Näin on, mutta tuulivoimaloillako kunnan elinvoimaisuutta lisätään? Saammeko uusia asukkaita Revonlahdelle enää, jos kaikki tuulivoimakaavat viedään läpi ja kaikki suunnitellut tuulivoimala-alueet rakennetaan?

Veikkaanpa, että ei Revonlahdelle enää taloja nouse eikä uusia asukkaita muuta. Aikaisemmin Revonlahden kylän katsottiin olevan keskeisellä paikalla kahden kaupungin välissä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kaikki mahdollisuudet kehittää kylää elinvoimaiseksi olivat saatavilla. Nyt kylästä ja sen asukkaista ei enää välitetä vaan kylän kehittyminen on uhrattu tuulivoimateollisuudelle. Mitä se taas tekee kunnan elinvoimaisuudelle, on toinen juttu.

Uusien päättäjien toivon olevan inhimillisiä, toiset ihmiset huomioon ottavia, ilman ennakkokäsityksiä toimivia ihmisiä. Toivotan onnea teille kaikille tulevaan valtuustokauteen. Olkaa yhteydessä kuntalaisiin ja kuunnelkaa heitä, olkaa vastaanottavaisia heidän ajatuksilleen.

Revonlahti