Pääkirjoitus
Tilaajille

Kun­ta­vaa­li­ko­ne on avattu

Ilman koronapandemiaa tässä lehdessä analysoitaisiin kevään kuntavaalien tuloksia. Kuntavaalien siirtyminen kesälle tuo toivottavasti mahdollisuuden tehdä vaalityötä myös ihmisiä kohdaten.

Mikäli sunnuntaina olisi ollut vaalipäivä, olisivat vaalihuoneet kylpeneet auringon paisteessa. Koronatartunnat ovat kääntyneet valtakunnallisesta vaalien siirtopäätöstä tehtäessä käsillä olleista ennusteista poiketen jyrkkään laskuun. Vaikka pahin ennuste tautitilanteesta ei toteutunut, vaalityön kannalta on hyvä, että vaalit siirtyivät. Kevät ja kesäkeleillä vaalikentille äänestäjiä tapaamaan lähtevillä on aivan toisenlaiset mahdollisuudet kohdata ihmisiä turvallisesti ulkosalla, mitä olisi vielä muutama viikko sitten ollut kokoontumisrajoitusten ollessa tiukemmat.

Kuntavaaliehdokaslistojen ensimmäiset versiot jätettiin keskusvaalilautakunnille jo maaliskuussa. Listoja on kuitenkin vielä mahdollista täydentää uusilla ehdokkailla ja ilmoittaa valtuustopaikkoja tavoittelemaan 4. toukokuuta mennessä myös uusia puolueita.