Juuri nyt: RAS: Sii­ka­joen ko­ro­na­ta­pauk­ses­sa tois­tai­sek­si 3 po­si­tii­vis­ta ja 19 al­tis­tu­nut­ta

Mainos: Sii­ka­jo­ki­laak­so 55 vuotta, tilaa pai­kal­lis­me­dia­si juh­la­hin­taan: Digi 12 kk 55 €

Kolumni

Kun­to­sa­lil­la minä niin mieleni pa­hoi­tin

Siikajoki

Syksy on otollinen aika aloittaa uusi harrastus. Kansalaisopistojen piirit pyörähtävät käyntiin ja niiden runsaasta tarjonnasta löytää vaikka mitä. Voi lähteä sekä sivistämään että kurittamaan itseään. Olen valinnut jälkimmäisen.

Ensimmäinen kerta Ruukin kuntosalilla maistui toden totta kunnon kuritukselta. Miljöö on kuin keskiaikaisesta kidutuskammiosta. Laitteet ovat kolhoja möhkäleitä, joiden tekonahkapenkit repsottavat ja antavat ylen sisuksiaan. Mutta täytyy myöntää, että ne toimivat niin kuin pitääkin. Tuli hiki eikä mustelmia tai murtuneita varpaita.

Silti kuntosaleilun jatko on vielä mietintämyssyssä. Syystä että sali on kuvottava, ahdas ja tunkkainen ja niin ollen kaikkien koronaohjeistusten ja -varoitusten vastainen. Sisään tulijat parveilevat pienellä naulakonpätkällä, koska muuta ei ole. Salissa turvavälit ovat kuvitteelliset, koska tilaa ei ole.

Ei ole mitään mahdollisuutta pestä käsiään ennen kuin lättää kouransa johonkin laitteeseen. Kahvoja ei voi puhdistaa, koska ei ole paperia eikä pesuainetta. Ei edes yhtä käsidesiäpulloa ole Siikajoen kunta paikalle huolehtinut.

Meitä oli 13 voimailijaa, jotka kaikki haluamme käydä salilla ja pysyä terveinä. Mutta onnistuuko se? Toivottavasti meillä on onni myötä, eikä kunnan omistamasta kuntosalista tule talven mittaan viruslinkoa. Tämän eteen kunnan tulisi tehdä muutakin kuin pitää käsiä ristissä.

Koronavirus ei ole maailmanloppu eikä sen takia kannata hyperventiloida. Tauti on kuitenkin otettava vakavasti ja on pyrittävä estämään sen leviämistä. En haluaisi sairastua tai sairastuttaa läheisiäni tautiin, joka voi viedä hengen tai jättää kurjia jälkivaivoja.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan paras tapa ehkäistä sairastumista on pestä kädet. Siihen pitäisi olla mahdollisuus siellä, missä verovaroilla järjestetään yhteistä toimintaa. Tai sitten pitäisi olla liuta käsidesitörppöjä ovella vastassa.

Siikajoen kunta omistaa 73 kiinteistöä, joista 13 on vähitellen poistettavien listalla. Ruukin kuntosali kuuluu tähän ryhmään.

Vuonna 1950 valmistunut rakennus on varmasti aikanaan ollut hieno. Ikävää on, että sen ohi ovat ajaneet aika ja remonttimiehet. Peruskorjausta ei epäkäytännölliseen taloon ole edes ajateltu.

Nykyisessä alennustilassaan talo on kulahtanut rotisko, josta kuntosalin on päästävä pois mahdollisimman heti.

Onhan se kumma, jos ei Ruukista löydy asianmukaista tilaa kuntosalille. On kunnan omistamaa rakennusta vaikka lampaat söis ja jokunen yksityisen liiketilakin päälle.

Harmi, että liikuntatoimessa nukuttiin, kun torin laidalla oli Siwan tila tyhjillään. Siihen olisi pitänyt kuntosali siirtää jo vuosia sitten. Vaikka laitteet ovatkin rumia, niin paikka olisi ollut kuin metropolissa konsanaan. Keskellä keskustan vilkasta tuoksinaa.