Juuri nyt: RAS: Sii­ka­joen ko­ro­na­ta­pauk­ses­sa tois­tai­sek­si 3 po­si­tii­vis­ta ja 19 al­tis­tu­nut­ta

Mainos: Sii­ka­jo­ki­laak­so 55 vuotta, tilaa pai­kal­lis­me­dia­si juh­la­hin­taan: Digi 12 kk 55 €

Lukijalta
Kolumni

Kuun­te­le hil­jai­suut­ta

-
Kuva: Sari Kihnula

Nyt paaston aikana meidän on hyvä kuunnella ja rauhoittua. Muutenkin nyt tämän pandemian aikana meillä on aikaa hiljaisuuteen ja kuuntelemiseen.

Siikalatvan seurakunnassa on vähentynyt työt huomattavasti. Jumalanpalveluksia on vain yksi sunnuntaina, joka striimataan facebookin kautta.

Minulla on ollut paljon aikaa harjoitella pianon ja urkujen soittoa. Minusta on ihanaa vain istua kirkon penkissä ja rauhoittua kuuntelemaan hiljaisuutta.

Käyn (lähes) joka aamu lenkillä ennen aamupalaa. Silloin kun on pakkasta sekä uutta lunta, laitan kolmet villasukat jalkaan ja käyn pienellä juoksu- tai kävelylenkillä.

On hyvin hiljaista, kuuluu vain pieni narske jaloista eikä välillä sitäkään, jos on hyvin kuivaa puuterilunta satanut. Kannattaa kokeilla, se on hyvin hauskaa, erittäin virkistävää eikä maksa mitään.

Haapaveden kirkkoherra, rovasti Teuvo Aho on osannut runoilla kauniisti hiljaisuudesta Siionin laulussa nro 189 Hiljaisuutta Vapahtaja. Tämä sopii hyvin tähän rauhattomaan maailman aikaan ja etenkin paaston aikaan. Sanat ovat kuin rukousta suoraan sydämestä.

”Hiljaisuutta Vapahtaja, minä kaipaan elämään. Sielussani aallot lyövät usein aivan yli pään. Hiljaisuutta, rauhaa etsin, tunnen usein ikävää. Mistä löydän lepopaikan, missä sielu levähtää? Usein täällä Vapahtaja, itken omaa pahuutta. Usein mieli maahan painuu, synti polttaa sielua. Vielä kysyn, Vapahtaja, missä lähde janoisen? Vastaa, Isä lapsellesi, pyydän sitä, anelen. Tässä olen, lähelläsi, tässä lähde avoin on. Yhä kuljen vierelläsi, katkon kahleet tuomion. Synninpäästön sanomassa sielu rauhan omistaa. Taivaasta on tämä sana, Pyhä Henki vahvistaa. Hiljaisuus ja tunnon rauha aarteita on sieluni. Kiitä sielu, elämästä, jonka Herra lahjoitti. Niin kuin lintu sineen taivaan lentää siivin riemukkain, nousen taivaan kirkkauteen, aamuun ikisunnuntain.”

Tässä laulussa on vielä ihana sävel, jonka on säveltänyt Haapavedeltä lähtöisin oleva kanttori Päivikki Leinonen omaa sukua Karsikas.

Kuunnelkaapa tämä laulu netistä! Löytyy ainakin Reisjärven kristillisen kansanopiston kuoron äänittämänä.

Arja Leinonen

Siikalatvan seurakunnan kanttori