Pääkirjoitus

Lä­hem­mäk­si tulee

Siikajoen naapuripitäjässä Raahessa saatiin esimakua kuinka koronaepidemia voi karata käsistä, kun viikon aikana sadat ihmiset altistuivat koronalle. Juuri nyt näyttää, että tilanteesta selvittiin säikähdyksellä.

Turuilla ja toreilla puhuttiin painokkain ja syyllistävin sävyin sen jälkeen, kun Raahessa ilmeni kolme erillistä koronaviruksen joukkoaltistumista. "Ajattelemattomat" yksilöt tuomittiin laajalti ja ainakin sosiaalisessa mediassa toisinaan myös alatyylisin sanankääntein.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtava lääkäri Susanna Halonen kehottaa tässä lehdessä jokaista meitä hyppäämään niin sanotusti jarrun päälle.

Sairastuneiden syyllistäminen ei auta ketään ja se on täysin turhaa. Jos koronaa kantavat lynkataan joukolla, ilmoituskynnys nousee ja virus saa enemmän elintilaa.

Kuka tahansa meistä voi saada koronatartunnan toimittiin sitten vastuullisesti tai ei. Toki yleisten toimintaohjeiden noudattaminen antaa jonkinmoisen suojan, mutta mikäli liikut kotoasi ulkomaailmassa, tartunnan mahdollisuus on olemassa.

Kun tavalliselle kansalaiselle annattu ohjeistus sanoo, että oireettomana voi mennä töihin, eikä oireetonta edes testata, ollaan tilanteessa, että viralliset terveen paperit jää monelta saamatta.

Päivän tiedon mukaan oireeton ei koronaa juuri tartuta, mitä voidaan pitää hopeareunuksena synkässä koronapilvessä. Ainakin paljon puhuttu ja valtakunnalliseksi uutiseksi noussut Raahen Oluthuoneen tapaus tukee kyseistä väittämää, sillä oireettomana töihin mennyt baariyrittäjä altisti omien sanojensa mukaan satoja asiakkaita, mutta uusia laboratoriovahvistettuja positiivia tuloksia ei ole tähän mennessä ilmennyt. Ei edes yrittäjän omalle vaimolle.

Tarkkuutta, maalaisjärkeä ja oireiden kanssa testeihin ilman turhaa kulkemista ihmisten ilmoilla. Ja muistetaan myös se, ettei sairastuminen ole sairastuneen syytä.