Lä­hi­lii­kun­ta­pai­kat ah­ke­raan käyt­töön - vä­li­tun­neil­le löytyy nyt lii­kun­nal­li­sia vi­rik­kei­tä

Siikalatva/Rantsila
Silja Konola ja Ruska Keränen kehuivat leikkipaikan välineitä. Parkourradalla järjestetään syyskuussa radan suunnitteluun osallistuneiden asiantuntijoiden johdolla koulutus. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Louet -Similä avasi lähiliikuntapaikan nauhan leikaten.
Silja Konola ja Ruska Keränen kehuivat leikkipaikan välineitä.
Silja Konola ja Ruska Keränen kehuivat leikkipaikan välineitä.
Kuva: Sari Kihnula

Rantsilassa järjestettiin Gananderin koulun lähiliikuntapaikan viralliset avajaiset Siikalatvan Superviikonlopun yhteydessä.

Leikkipuiston, parkourkentän ja peliareenan avatessaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Louet-Similä painotti, kuinka tärkeää kaiken ikäisten, myös koululaisten liikkuminen on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Kolmesta kokonaisuudesta koostuva lähiliikuntamiljöö on tullut maksamaan noin neljännesmiljoonan.

– Nämä ovat todellakin kallisarvoisia liikuntapaikkoja. Toivotaan, että näitä käytetään aktiivisesti, kuitenkin näitä säästäen. Ei roskitettas paikkoja. Lisäksi huomattiin, että pojat vähän rajusti käyttivät kiikkua, jutteli Louet-Similä ja toivoi, että laitteiden turvallinen käyttö pidetään mielessä.

Avajaistilaisuuden kunniaksi Gananderin koulun oppilaat saivat käyttää koko oppitunnin heinäkuussa käyttöön saatuun kokonaisuuteen tutustumiseen.

Leikkipuistossa kuudesluokkalaiset Ruska Keränen ja Silja Konola kertovat tutustuneensa puistoon käyden siellä useamman kerran jo ennen kouluvuoden alkua.

– Tämä on tosi kiva. Täällä puistossakin on paljon kaikenlaista tekemistä, kuvailee Silja Konola.

– Leikkipuisto on aika monipuolinen, tuumaa Ruska Keränen.

Kiipeilyteline, jossa kaksikko roikkuu koko haastatteluhetken ajan, on heidän suosikkivälineitään. Kokonaisuus on tarpeeksi vaikea niin, että siinä viihtyy.

– Parkouri ei ole minun juttu, mutta kohta testataan, millaista on pelata areenalla, kertoo Ruska Keränen.

Gananderin koulun takana oleva leikkipuisto välineineen on varattu jokaisena koulupäivänä ensimmäiseksi välitunniksi kuudesluokkalaisten käyttöön. Muutaman koulupäivän kokemusten pohjalta luokan oma opettaja Veli-Pekka Similä on nähnyt, kuinka puiston olemassa olo on lisännyt yläkoulun puolella peruskoulunkäyntiä jatkavien oppilaiden välituntitoimeliaisuutta: Luokka säntää liikkumaan sen sijaan, että aloittaisi välitunnin alkaessa älypuhelimensa näppäilemisen.

Koulunkäynninohjaaja Elina Tervoja valvoo hymyssä suin koululaisten menoa ja kertoo, kuinka hänen oma viisivuotiaansa on innostunut leikkipuistosta niin, että pyytää usein, että lähdetään puistoon ulkoilemaan ja leikkimään. Jo muutamassa viikossa Tervoja on huomannut, kuinka lapsi on rohkaistunut liikkumaan laitteissa ja taidot kehittyvät.

Parkourkentällä olevat vempaimet ovat vieraita myös monille nuorille. 16. syyskuuta järjestetään koulutus, jossa laitteiden käyttöä opastaa puiston suunnittelussa mukana olleet parkourosaajat.