Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Lam­pai­ta suden suuhun Ne­va­lan­kan­kaal­la

Susi oli raahannut saalistaan metsään, pois laitumelta, joka sijaitsi vain noin 70 metrin päässä asuinrakennuksesta.
Susi oli raahannut saalistaan metsään, pois laitumelta, joka sijaitsi vain noin 70 metrin päässä asuinrakennuksesta.
Kuva: Tuukka Kivioja

Kaksi lammasta päätyi suden suuhun juhannuksen alla Nevalankankaalla, Paavolan ja Rantsilan rajalla.

– Laidun on tuossa 70 metriä veljen kotitalosta. Kaksi uuhta löytyi kokonaan raadeltuna ja yksi oli hukassa, mutta se tuli takaisin 1,5 vuorokautta myöhemmin korvasta ja takapuolesta revittynä, lampaat veljiensä kanssa omistava Tuukka Kivioja kertoo.

Suurriistavahinkoapu kävi todentamassa raatelujäljet, mutta yöllisen sateen vuoksi susien määrää oli vaikea arvioida.

Siikajoen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Antero Nivan tulkinnan mukaan susia on ollut yksi tai jopa kaksi. Kyseessä on mahdollisesti Revonlahden lauma.

– Luohuantien yli on tullut jäljet, eli rannikon suunnalta sudet ovat tulleet, Niva kertoo.

– Yksinäinen susi tässä on aiemmin pyörinyt. Ensimmäisen kerran näin sen vuosi sitten, kun se katteli tuossa 50 metrin päässä. Tuolloin meille oli juuri tullut ensimmäiset lampaat, Kivioja muistelee.

Vielä viime kesänä peto ei laitumelle tohtinut, toisin kuin nyt. Juhannusaattoiltana sudelle annettiin karkotuslupa, mutta viikonloppuna kylläinen peto ei enää näyttäytynyt.

– Vähän yhtä tyhjän kanssahan tuo lupa on, sen verran laajalla reviirillä susi liikkuu. Mutta eläin on semmonen, että kun se jotain oppii, niin kyllä se tulee uudestaan, harmittelee Kivioja.

Alustavista tiedoista poiketen poliisin tekemä karkoitusmääräys on voimassa 19. heinäkuuta saakka. Tuona aikana susi pyritään häätämään asutuksen tai laitumen läheltä ilmaan ammuttavilla laukauksilla tai karkotepanoksilla. Näin halutaan palauttaa suden luontainen ihmisarkuus, ettei se enää palaa lähelle asutusta tai tuotantoeläimiä.

Lampaiden lisäksi Kiviojan tiluksilla laiduntaa lypsykarjaa. Tuukka Kiviojalla on talo vasta rakenteilla, mutta kankaalla on muutaman sadan metrin alueella useampia asuttuja taloja.

– Kovastihan tässä herää huoli. Tässä on kuitenkin pikkulapsia sekä itsellä, että veljellä, Kivioja pohtii.

Muokattu 23.6. klo 13:30

Lisätty Antero Nivan kommentit ja tieto karkoituspäätöksen jatkumisesta.