Lap­Wal­lil­la yt-neu­vot­te­lut – ul­kois­taa toi­min­to­ja

Koskee yhdeksää työntekijää Pyhännän tehtaalla

Pyhännällä pääpaikkaansa pitävässä LapWall Oy:ssä neuvotellaan kaikkiaan yhdeksän työntekijän irtisanomisesta.
Pyhännällä pääpaikkaansa pitävässä LapWall Oy:ssä neuvotellaan kaikkiaan yhdeksän työntekijän irtisanomisesta.
Kuva: Anna Hämeenaho

Pyhäntänen LapWall Oy aloitti yt-neuvottelut toukokuun lopussa. Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarisen mukaan ratkaisun takana on päätös ulkoistaa trukkipalvelut Pyhännän yksikössä.

– Toiminnan edelleen kasvaessa olemme tehneet päätöksen selkeyttää toimintatapaa varastologistiikan suhteen. Olemme sopineet trukkipalvelujen ulkoistamisesta ja jatkossa Pyhännän yksikön trukkipalvelut tuottaa Pyhännän Konepalvelu Oy. Ulkoistamiseen liittyen olemme aloittaneet yt-neuvottelut, joissa neuvotellaan irtisanomisista, Pekkarinen kertoo.

Toimitusjohtaja painottaa, että nyt käynnissä olevat neuvottelut ovat osa normaalia toimintaa, kun yritys kasvaa voimakkaasti ja järjestelee toimintojaan uudelleen.

On hyvä ymmärtää se, että yt-neuvottelut eivät millään tavalla liity yhtiön liiketoiminnan laskuun vaan päinvastoin
Jarmo Pekkarinen

– Kysymyksessä on toimintojen ulkoistaminen ulkopuolisille urakoitsijalle, ja tällainen toiminta kuuluu aina yt-lainsäädännön piiriin. On hyvä ymmärtää se, että yt-neuvottelut eivät millään tavalla liity yhtiön liiketoiminnan laskuun vaan päinvastoin.

Pekkarisen mukaan neuvottelujen aikana käydään läpi mahdollisuudet työllistää irtisanomisuhan alla oleva henkilöstö joko Pyhännän, Keuruun tai Pälkäneen tuotantolaitoksilla.

LapWall Oy:n pääluottamusmies Harri Pernu kertoo yt-uutisen tulleen henkilöstölle yllätyksenä. Vielä kuukausi sitten osassa tehdasta työskenneltiin vuorokauden ympäri aina viikonloppua myöten. Nyt osa tehtaasta on siirtynyt kahteen vuoroon.

– Se yllätti, että irtisanomisia alkaa yhtäkkiä tulla. Kesäkin on tulossa, niin miten ei töitä riitä, Pernu ihmettelee.

Trukkipalveluiden ulkoistamisen vuoksi talon omat varastopuolen työntekijät ovat siirtyneet tuotannon puolelle. Pyhännän tehtaalla on tällä hetkellä yhteensä noin 130 työntekijää, joista yhdeksän tuotantopuolen tekijää on nyt irtisanomisuhan alla.

Pernu kertoo saaneensa työntekijöiltä jonkin verran yhteydenottoja sen jälkeen, kun irtisanomisten mahdollisuus tuli ilmi. Erityisen yllättäväksi vähennystarve koetaan siksi, että LapWall Oy:n liiketoiminta on ollut viime vuosien ajan hyvässä nosteessa.

Pernun mukaan hänen luottamusmiesaikanaan ei ole aiemmin neuvoteltu lomautuksista saati irtisanomisista.

– Kyllähän tämä työntekijöitä surettaa. Kun on kasvava yritys ja töitä piti kaikille riittää, hän tiivistää tunnelmia henkilöstön puolesta.

Pekkarisen tarjous tuli positiivisena yllätyksenä
Ensio Pääkkölä

Koneurakointiin erikoistunut Pyhännän Konepalvelu Oy on ottanut LapWall Oy:n trukkipalveluiden hoitamisen harteilleen hyvillä mielin. Pyhännän Konepalvelu Oy toimi vuodesta 1989 lähtien PRT-Wood Oy:n koneurakoitsijana. Sahan aliurakoitsijana toimiminen työllisti yrityksen lähes täysin, joten sahatoiminnan päättyminen huhtikuussa laittoi miettimään tulevaa.

– Ehdittiin jo asennoitua, että toimintaa lähdetään muuttamaan. Pekkarisen tarjous tuli positiivisena yllätyksenä. Luottavaisin mielin siirrymme uuden sopimuskumppanin palvelukseen. Saadaan koneet taas töihin, miettii hallituksen puheenjohtaja Ensio Pääkkölä.

Tällä hetkellä Pyhännän Konepalvelu Oy työllistää yhteensä kuusi henkilöä. Pääkkölän mukaan aika näyttää, vaatiiko LapWall Oy:n trukkipalveluiden tuottaminen uusien työntekijöiden palkkaamista yrityksen riveihin.

Asiasta tarkemmin torstain 8.6. Siikajokilaaksossa