Lau­ras­ta ja Anrista on tullut vi­ri­ke­vie­rai­lu­jen myötä ystäviä – iloa työl­lis­ty­nei­den kas­vu­ta­ri­nois­ta

Siikalatva/Rantsila
Anri Spets kuvailee oppineensa Laura Koskenkankaalta paljon hyviä, nykyarjessa helposti unohtumaan pääseviä hyviä tapoja kuten, että ensi kaadetaan kahvi vieraalle. Kylätalkkari Anri Spetsin ja Laura Koskenkankaan yhteinen päivä täyttyy pienistä kotiaskareista, mutta pääosassa on leppoisa jutustelu.
Anri Spets kuvailee oppineensa Laura Koskenkankaalta paljon hyviä, nykyarjessa helposti unohtumaan pääseviä hyviä tapoja kuten, että ensi kaadetaan kahvi vieraalle.
Anri Spets kuvailee oppineensa Laura Koskenkankaalta paljon hyviä, nykyarjessa helposti unohtumaan pääseviä hyviä tapoja kuten, että ensi kaadetaan kahvi vieraalle.
Kuva: Sari Kihnula

Anri Spets muistaa kuin eilisen päivän lähes vuoden takaiset hetket, kun hän epäili, onko hänestä enää pitkän kotona olon jälkeen työelämään. Anri on valmistunut aikoinaan merkonomiksi ja pukineidenvalmistajaksi. Aiempaa työelämäkokemusta häneltä löytyy, mutta omia lapsia kotona pitkään hoidettuaan hänestä tuntui, että hän kyllä taitaa kodin- ja lastenhoitoon liittyvät työt, mutta epävarmuus kalvoi, osaako hän enää mitään muuta.

– Mietin, onko minusta tähän työhön, osaanko. Vaikka hankkeesta Terhi Kauranen kannusti minua, olin pelokas, kuvailee virikevieraana toimimisen työkokeilun kautta aloittanut Anri Spets.

Anrin ensimmäisten asiakkaiden joukkoon kuului rantsilalainen, kesäkuussa 93 vuotta täyttänyt Laura Koskenkangas.

– Voi ihme, meistä on tullut aivan kuin äiti ja tytär, kuvailee Laura Koskenkangas Anrin kanssa virikevierailujen kautta syntynyttä ystävyyttä.

Virikevieraat ja kylätalkkarit -hankkeen päätavoitteena ei suinkaan ole luoda ystävyyssuhteita, mutta näin vaan on käynyt Lauran ja Anrin välisessä kanssakäymisessä. Virikevierailujen tavoitteena on tuoda yksin asuvan ihmisen elämään sosiaalista kanssakäymistä. Lauralla on huolehtivaiset lapset, mutta puhekaverista on usein pulaa.

Koronakevät sotki virikevierailurytmin niin, että hetken Anri ja Laura päivittivät kuulumisia vain puhelimitse. Keväällä on tavattu pihalla piha-askareita yhdessä puuhastellen ja viime viikolla Anri oli ensimmäistä kertaa yhteisten päiväkahvien keitossa Lauran keittiössä. Kaksikon yhteistyö on sujuvaa. Anrin valmistellessa tarjottavia, laittaa Laura kahvit tulelle ja aloittaa pöydän kattamisen. Kielenkannat saavat liikettä koko ajan, kun naiset juttelevat niitä näitä.

Yhteistyö on ollut antoisaa ja opettavaista puolin ja toisin. Anri on oppinut Lauran opettamana leipomaan rieskaa ja päässyt elämänsä ensi kerran mato-ongelle. Kotirannassa usein ongella istuva Laura ei ollut uskoa korviaan, kun kuuli, ettei Anri ollut koskaan onkinut. Tilanne korjattiin pikimmiten.

Huhtikuussa 2019 käynnistynyt Virikevieraat ja kylätalkkarit -hanke on hankekauden puolivälissä. Tehdyn työn tulokset kantavat jo hedelmää. Haapaveden ja Siikalatvan aluetta koskettavan hankkeen Siikalatvan projektityöntekijä Terhi Kauranen kuvailee virikevieraana hankkeen kautta työskentelevän Anri Spetsin kuulumisten olevan yksi onnistunut kasvutarina.

Itse hankkeellekin kuuluu hyvää.

– Tällä hetkellä suurin osa työstä on talonmiestyötä eli pihatöitä. Meillä on tällä hetkellä Siikalatvalla kuusi henkilöä töissä, osa on palkkatuella ja osa työkokeilussa. Asiakkaita on ollut kokoaikana vähän vajaat sata Siikalatvan puolella.

Virikekäyntejä tekee tällä hetkellä vain Anri Spets. Talkkarit ovat muun muassa leikanneet pensaita, ajaneet nurmea, tehneet halkoja ja kesän aikana on rakennettu useammat portaat. Talvella ohjelmassa on ollut lumitöitä ja lämmityspuiden kantoa.

– On pystytty tällä hetkellä auttamaan kaikkia, jotka ovat olleet avun tarpeessa, toteaa Kauranen.

Hankkeen käynnistyessä oli vaikeuksia löytää työntekijöitä. Pikkuhiljaa uusi työllistymismuoto on herättänyt kiinnostusta. Yleensä yhteistyö alkaa työkokeiluna, jota jatketaan palkkatukityönä, kun työttömänä ollut henkilö osoittaa kykenevänsä itsenäiseen työskentelyyn.

Hankkeen kautta voi työllistyä enintään reiluksi vuodeksi. Useamman työntekijän kanssa on ollut puhetta mahdollisuudesta työllistää itsenä jatkossa yrittäjänä.

– Hieno onnistuminen on sekin, että yksi hankkeessa ollut henkilö lähti opiskelemaan lähihoitajaksi Mehiläisen palveluksessa oppisopimuksella.