Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lehmä luo­mu­kier­rok­sel­la lasten luona

Ruukissa järjestetään lauantaina 20. luomu- ja lähituotemarkkinat

Lehmä-maskotti vieraili kolmessa päiväkodissa Siikajoella torstaina. Kuva Tauno Paakkari Heitä viis lehmän kanssa! Kuva Tauno Paakkari Lehmääääääää täältä tullaan! Kuva Tauno Paakkari Lehmää saa kosketella. Kuva Tauno Paakkari Lehmää saa halata! Hei hei lehmä! Kuva Tauno Paakkari
Lehmä-maskotti vieraili kolmessa päiväkodissa Siikajoella torstaina. Kuva Tauno Paakkari
Lehmä-maskotti vieraili kolmessa päiväkodissa Siikajoella torstaina. Kuva Tauno Paakkari
Kuva: Picasa

Halauksia! Silittelyjä! Kättelyjä! Miten ihana lehmä!

Siikajoen päiväkodit saivat torstaina erikoisen vieraan päiväänsä. Ruukin maaseutuopiston maskotti, iloinen lehmä, riensi kierrokselle Ruukin Satumetsään, Revonlahden Repolaan ja Paavolan Leppikseen.

Valtaosa lapsista halusi kosketella lehmää, mutta osa ujosteli tulokasta. Kaikkia kuitenkin kiinnosti jutella esimerkiksi siitä, mitä lehmä syö ja mitä lehmästä saadaan.

Kun porukassa kysyttiin, kuka tykkää jäätelöstä, viittasi lehmäkin. Mikä naurunremakka siitä syntyikään!

Lehmäpuvun sisällä lapsia ilostutti Arja Kauma, jonka mukana kierroksella olivat MTK Ruukin maaseutunuorten väestä myös Tauno Paakkari ja Minna Luoma. Kolmikko tempaisi lehmän liikkeelle tänä lauantaina järjestettäviä Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinoita ajatellen.

Lapsille jaettiin markkinoista tietoa kotiin vietäväksi – onhan markkinoilla paljon näkemistä ja kokemista myös perheen pienimmille. Lehmänkin voi nähdä markkinoilla uudestaan.

Lapsille on ohjelmassa myös kovan luokan kisa: polkutraktoripullingin Suomen mestaruus -mittelö. Pullinki on markkinoilla jo tuttu juttu, mutta SM-tason kisa on uutta.

– Lasten pullinki järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, kun mietimme markkinatoimikunnassa, mitä ohjelmaa keksisimme lapsille, kertaa Eero Sipola, maaseutuopiston konepuolen ammattimies.

Sipolaa voidaan tituleerata lajin isäksi. Hän keksi idean ja toteutti sen – rakensi polkutraktorille sopivan jarruvaunun ja suunnitteli kisan yleissäännöstön. SM-kisoissa kisataan lauantaina heti markkinoiden alkaessa kello 10 alkaen. Luokat ovat alle 20kg, alle 25kg ja alle 30kg. Kisa päättyy kello 13.

Kisapaikalla on nähtävillä ihka oikea pullinkitraktori ”Hot Hunter”, jonka tuo näytille Ville Pitkämäki. Kyseisellä traktorilla voitettiin oikeiden pullinkikisojen suomenmestaruus tänä vuonna.

Ruukin markkinat järjestetään tänä vuonna 20. kerran. Mukaan on ilmoittautunut puolensataa myyjää ja näytteilleasettajaa. Tapahtumapaikkana toimii perinteisesti Ruukin maaseutuopiston alue. Kävijöitä odotetaan vähintään kahtatuhatta.

Juhlamarkkinoiden teemaosastolla esittäytyy energia-alan toimijoita otsakkeella Energiaa luonnosta. Esitteillä ovat esimerkiksi maalämpö ja biotalous sekä metsäenergian eri muodot.

Markkinoilla järjestetään kaksi juhlavuoden kilpailua: Paikan päälle voi kuka tahansa tuoda punnittavaksi Kesän suurimman potun, jos sellainen on omasta pellosta tälle vuotta noussut. Potut vastaanotetaan markkinoiden infopisteessä ja kisaa isännöi Luonnonvarakeskus Luke.

Siikajokilaakso-lehti järjestää oman 50-vuotisjuhlavuotensa ja markkinoiden juhlavuoden kunniaksi Vuoden maukkain piiras -kisan, johon on ennakkoilmoittautumisten perusteella valittu mukaan 12 kilpailijaa.