Lempeät kädet ha­lua­vat auttaa – Luo­hoi­to toi­mi­nut 20 vuotta

Tiina Väyrynen sanoo olevansa syksyihminen. Syksyn hehkuvat värit tuottavat hänelle iloa ja antavat voimia.
Tiina Väyrynen sanoo olevansa syksyihminen. Syksyn hehkuvat värit tuottavat hänelle iloa ja antavat voimia.
Kuva: Kirsi Junttila

Syyskuun alku vuonna 2000 oli rankka luohualaiselle Tiina Väyryselle. Hän perusti Luohoito-yrityksen ja aviopuoliso Arto joutui rutiinileikkaukseen, jossa tapahtui hoitovirhe.

– Yrityksen alkutaival oli surkea, kun tuli Arton ongelmat. Jos olisin tiennyt pitkään kestävät vaikeudet, en olisi uskaltanut ryhtyä yrittäjäksi, muistelee Tiina.

– Pelkäsin, että Arto kuolee. Yritys oli silloin henkireikä.

Arto toipui ja on ollut suurena apuna yrityksen talous- ja kirjanpitoasioissa.

Edelleen Arto tarvitsee jatkuvaa apua, ja miehensä omaishoitajana noin 30 vuotta toiminut nainen toisinaan ihmettelee, mistä on saanut voimia sekä kotiin että yritykseen. Pienen tuumailun jälkeen yhdeksi voimanlähteeksi paljastuu työ.

– Nautin asiakkaitten hoitamisesta, siinä itsekin rentoudun ja se auttaa jaksamaan. Tykkään työstä paljon ja asiakkaat ovat mukavia. Monista on tullut ystäviä, hän sanoo ja kiittää asiakkaitaan.

Isona minusta tulee lääkäri, pieni Tiina haaveili. Kun hän kasvoi isoksi, muuttuivat suunnitelmat ja hän hakikin sairaanhoitajakouluun. Vasta vihitty rouva ei kuitenkaan halunnut lähteä Varkauteen asti opiskelemaan.

– Kävin itse vyöhyketerapiassa, sain apua ja innostuin siitä. Kotitalousala ja hoitotyö ovat aina kiinnostaneet, hän kertoo.

Aluksi Luohoito toimi kotona vinttikamarissa, myöhemmin se muutti Osulaan ja Ruukkiin. Alkuun päästyään Tiina sukelsi luontaishoidon maailmaan. Kaikki alaan liittyvä alkoi kiinnostaa ja tiedonnälkä kasvoi.

Refleksologian ja modernin vyöhyketerapian lisäksi hän on perehtynyt hierontaan, hermoratahierontaan, intialaiseen päänhierontaan, vauvahierontaan, korvakynttilähoitoon ja öljyhoitoihin. Uusinta on tunnevyöhyketerapia.

– Kun opiskelin refleksologiaa, en tiennyt, että on myös tunnevyöhyketerapiaa olemassa. Olen aina pitänyt tunteita tärkeinä, Tiina toteaa.

Tunnevyöhyketerapian opiskeluun kuuluvan terapian Tiina aloitti 2010. Se on ollut huikea matka itseen, hän kuvaa. Läpi on käyty elämän ikävät ja surut, mikä on johtanut anteeksiantoon.

– Se on auttanut jaksamaan ja antanut voimaa. En tiedä, missä olisin ilman. Nyt kun olen uskaltanut käydä läpi kaikki oman elämäni ja suvun kuprut, olen aito oma itseni, hän kertoo.

Terapian ansiosta elämä on avautunut uudella tavalla ja taustalla piilotellut luovuus on puhjennut esiin, Tiina kokee. Se näkyy esimerkiksi Osulassa, vanhassa kyläkaupassa, jonka hän on sisustanut levolliseksi paikaksi.

Kaupan näyteikkunassa Tiinan luovuus on kaikkien näkösällä.

– Voimaa ja energiaa saan Osulasta. Teen asetelmia omaksi iloksi, enkä väännä väkisin hampaat irvessä. Teen silloin kun ehdin ja on joku idea, hän naurahtaa.

Viihtyisissä Osulan tiloissa toimivan 20-vuotiaan Luohoidon nimi juontuu tietysti luomusta ja luontaishoidoista.

– Ja Luohuasta. Perinteitä pitää jatkaa, Tiina sanoo.

Aikoinaan Luohualla toimi Airi Lehtomaan yritys Luohius ja lahjapuoti. Ja kas kummaa, Luohius toimi juuri samassa huoneessa missä Tiina nyt hoitaa asiakkaita.

– Tässä samassa huoneessa tehtiin minun hääkampaus. En olisi ikinä silloin uskonut, että näin käy, hän nauraa.