Liiton mies huo­leh­tii seu­ran­ta­lois­ta

Siikalatva
Kotiseutuliiton rakennustutkija, neuvonta-arkkitehti Lasse Majuri vieraili Piippolan nuorisoseuralla katsomassa, mihin vuosien varrella myönnetyt avustussummat on käytetty. Samalla pohdittiin tulevia remonttitarpeita ja sitä, miten talo saataisiin säilymään hyvässä kunnossa. <p>Lasse Majuri keskusteli Arto Takkisen ja Katja Haaraniemen kanssa Piippolan nuorisoseuran tulevista remonttisuunnitelmista.</p> <p> Piippolan nuorisoseuran hirsiseinää tarkastellut Lasse Majuri pohti, olisiko talon alimpia hirsiä syytä kengittää lähitulevaisuudessa.  </p>
Kotiseutuliiton rakennustutkija, neuvonta-arkkitehti Lasse Majuri vieraili Piippolan nuorisoseuralla katsomassa, mihin vuosien varrella myönnetyt avustussummat on käytetty. Samalla pohdittiin tulevia remonttitarpeita ja sitä, miten talo saataisiin säilymään hyvässä kunnossa.
Kotiseutuliiton rakennustutkija, neuvonta-arkkitehti Lasse Majuri vieraili Piippolan nuorisoseuralla katsomassa, mihin vuosien varrella myönnetyt avustussummat on käytetty. Samalla pohdittiin tulevia remonttitarpeita ja sitä, miten talo saataisiin säilymään hyvässä kunnossa.
Kuva: Anna Hämeenaho

Kotiseutuliiton seurantaloavustukset ovat parhaillaan haettavissa. Maakuntakierroksella liiton puolesta käynyt neuvonta-arkkitehti Lasse Majuri muistuttaa, ettei vanhojen talojen kanssa eteen tulevia ongelmia kannata peitellä tai pelätä, vaan kysyä rohkeasti neuvoa.

– Avustustoimintamme on valtakunnallista, eikä meidän toimistomme sijainti Helsingissä saisi vaikuttaa siihen, missä käyn neuvonta- ja tutustumiskäynneilläni, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla seurantaloja kiertänyt Majuri perustelee.

Neuvonta-arkkitehti kokee olevansa talojen ja yhteisöjensä eteen uurastavien kanssa samalla puolella. Vaikka Majurin vuosikello sisältää alkusyksyisin lähinnä korjauksiin että hakuun liittyvää neuvontaa, ei hänen tehtävänsä ole syynätä virheitä. Hän opastaa, miten ja millaisin rajauksin valtion rahallisen kädenojennuksen kanssa toimitaan.

– Jos luen rivien välistä, että intoa on, mutta hakeminen ei ole tuttua, niin pyydän keskusjärjestöä neuvomaan, tai neuvon itse.

Kotiseutuliitto pyrkiikin kaikin keinoin välttämään sen, että myönnetyt avustukset jäisivät käyttämättä.

– Jos vain kuulemme ajoissa, että tietty korjaus ei olekaan edistynyt, yritämme löytää kyseisen yhdistyksen kanssa muita käyttötarkoituksia, tai sitten myöntää summan toiselle yhdistykselle.

Kesän vierailut kohdistuivat yhdistyksiin, jotka ovat viimeisten kolmen vuoden aikana saaneet avustusta, joiden hanke on vielä kesken tai joilla on suunnitelmissa hakea avustusta nyt syksyllä. Siikajokilaakson alueella Majuri vieraili Piippolan nuorisoseuralla.

Siellä on tehty vuosien mittaan Kotiseutuliiton avustuksella sekä pieniä että isoja remontteja. Viimeksi hankittiin ilmalämpöpumppu ja mietinnässä on ollut terassin rakentaminen. Majuri vinkkasi, että mikäli samalla pystyttäisiin parantamaan tilojen esteettömyyttä, toimisi se hyvänä pointtina avustuksen tarpeellisuuden perusteluissa.

– Minulle tärkeintä on, että kun lähden talolta ihmisille jää tunne, että korjausasiat ovat selkeämpiä. Ja heidän on helpompi ottaa minuun yhteyttä jos tulee jumitilanne. Ja niitä tulee, Majuri muistuttaa.

Lisää aiheesta 3.9. Siikajokilaaksossa