Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Lin­tu­kan­to­jen suo­je­le­mi­nen vaatii yh­teis­työ­tä, sanoo Ruukin en­sim­mäi­nen riis­ta­mes­ta­ri Pekka Pel­to­nen

Pekka Peltosen metsästyskavereina ovat saksanseisoja Guru ja mäyräkoira Ansku. Tuore riistamestari käy jahdissa vain koirien kanssa.
Pekka Peltosen metsästyskavereina ovat saksanseisoja Guru ja mäyräkoira Ansku. Tuore riistamestari käy jahdissa vain koirien kanssa.
Kuva: Kirsi Junttila

Viime viikolla perinteinen riistamestarien miekka heilahti Ruukin maaseutuopistolla ja löi Pekka Peltosen riistamestariksi. Hän on ensimmäinen Ruukin maaseutuopistossa kyseisen tutkinnon suorittanut.

Opiskelu alkoi syksyllä 2016. Ahkera opiskelija sai luonto-ohjaajan perustutkinnon valmiiksi 2017 ja otti seuraavaksi tavoitteekseen riistamestarin tutkinnon. Nyt Peltonen tietää riistasta enemmän kuin moni muu.

– Tutkinto on vaatinut paljon työtä, mutta olen nauttinut opiskelusta, luonnosta ja hiljaisuudesta. Aika Ruukissa on ollut elämäni parasta aikaa, hän sanoo.

Riistamestareita on Suomessa alle 20. Enemmän mahtuisi, varsinkin jos riista-ammattilaisten tietoja osattaisiin hyödyntää laajasti, esimerkiksi liikenneturvallisuuden suunnittelussa.

Tuore riistamestari toivoo, että metsästäjät laittaisivat kohdalleen riistalajien ja niiden elintapojen tuntemuksen. Lisäksi olisi parannettava metsästysammuntaa.

– Ei ole kaikkein hienointa riistaeläintä, vaan hienointa on onnistunut riistalaukaus, Peltonen sanoo.

Miehen ystävän sanonnan mukaan paras riistalaukaus on joskus se ampumaton laukaus. Metsästys ei ole pyssyllä räiskimistä, vaan se on kokonaisuus, johon kuuluvat hyvä yhteistyö koiran kanssa, oikea saalis ja oikea laukaus oikealla hetkellä. Yksi hyvä suoritus riittää Peltoselle koko syksyksi.

– Metsässä on toimittava eettisesti kestävällä tavalla ja on tiedettävä, mitä tekee. Tulee hieno fiilis, kun on kanttia näyttää, että ampuu vain sitä mitä metsästä on lähtenyt hakemaan, hän tähdentää.

Saksassa harjoittelunsa suorittanut mies laittaisi kuntoon suomalaiset lahtivajat. Saksassa hän näki, millainen hyvä vaja on: On vesi ja viemäri, sähköt, laatoitetut seinät ja teräskalusteet.

– Meillä suuri ongelma on, että huonolla käsittelyllä pilataan paljon lihaa, Peltonen moittii.

Riistahoidon ongelma Suomessa Peltosen mukaan on se, ettei perinteisiin kuulu riistakantojen ylläpito, vaan eläintiheys tekee aaltoliikettä.

– Useamman tahon pitäisi seurata ja suunnitelmallisesti ylläpitää tietyn kokoista kantaa, hän sanoo.

Useiden riistalintujen kannat niin taantuneet, että Peltonsen mielestä hälytyskellojen pitäisi jo soida. Lintukantoja ei voi rauhoittamalla suojella, hän sanoo, vaan suojelun kohteeksi tulee ottaa lintujen elinympäristöt – yksipuoliset talousmetsät ja umpeen kasvavat kosteikot.

Avohakkuita Peltonen ei tyrmää, mutta metsäsektorin olisi hänen mielestään hyvä ymmärtää, että metsä on muutakin kuin puuta.

– Pitäisi paneutua paremmin biologiaan. Jos mustikka häviää, häviävät riistalinnutkin. Mustikka on kanalintujen selviytymiselle ykkönen, sillä varvikossa on poikasille ruokaa, suojaa ja lämpöä, riistamestari tietää.

Suomeen Peltonen kaipaa henkeä, jossa yhdistyvät luonnonsuojelu, metsästys, maisemanhoito ja metsätalous. Luontoasioita olisi katsottava laajasti. Metsätaloudessa Metso-hanke on hänen mielestään jo hyvä alku.

Metsästysmatkailusta puhutaan, mutta onnistuuko se Suomessa? Riskit ovat Peltosen mukaan suuret, sillä matkat ovat pitkät ja metsissä on vähän riistaa.

– On epätodennäköistä, että asiakkaalle voisi luvata kahdeksanpiikkisen hirven ampumista, hän kuvaa.

Koska sekä hirviä että vesilintuja on vähänlaisesti, ei jahtireissuja voi myydä saalis edellä. Paremmat mahdollisuudet on myydä elämystä.

– Hiljainen, kaunis luonto, jossa liikutaan koiran kanssa. Se pitäisi olla metsästysmatkailun idea. Jännitys siitä, että saa ampua hirven koiran haukulta metsässä, Peltonen kiteyttää.

Itse vain koiran kanssa metsästävä Peltonen katsoo, että jahtimatkailussa ykkösenä tulisi olla perinteisen suomalaisen koirametsästyksen muodot. Jos saalista ei saa, jää turistille hyvä mieli hyvin järjestetystä reissusta.

Muutettu 8.10. klo 10.47: ... ei ole hienointa riistaelämystä... muotoon  .... ei ole hienointa riistaeläintä