Pääkirjoitus
Tilaajille

Lomitus muu­tok­ses­sa

Reilun vuoden kuluttua koko Siikajokivarteen maatalouslomituspalvelut tuottaa Muhoksen kunta. Syntymässä on hallinnollisesti noin puolen Suomen kokoinen lomitusalue.

Pääkirjoitus

Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) on toteuttamassa mittavaa maatalouslomituksen kokonaisuudistusta. Vuoden 2023 alussa aloittavat uudet lomituspalvelualueet. Syntymässä on lähes puoli Suomea kattava Muhoksen paikallisyksikkö. Tällä hetkellä on tiedossa vain suuntaviivoja, mitkä asiat tulevat lomituksen ympärillä muuttumaan. Moni lomittaja miettii muun muassa työmatkojen mahdollista pidentymistä. Myös työn tekemisen tavat muuttunevat, sillä toimintatapoja yhtenäistetään.

Tilan työt hallitseva ja tunnollisesti hoitava maatalouslomittaja on maatalousyrittäjälle tärkeä yhteistyökumppani. Loman ajaksi tilalta poistuessa yrittäjä luovuttaa lomittajan vastuulle tilan eläimet ja käytännössä koko elinkeinonsa. Tämä vastuu ei kuitenkaan näy lomittajien palkkauksessa. Surullista on, että säästöjä etsittäessä kunnissa on niistetty myös maatalouslomituksesta niin, että  käytännössä täyttä päivää tekeviä lomittajia ei enää ole.