Lukijalta
Mielipide

Lyhyet jää­hy­väi­set Asu­kas­tu­val­le

Jani Vääräniemen soitto ilahdutti Asukastuvan muuttojuhlille saapuneita. Toivottavasti Jani ehtii myös uuden Asukastuvan avajaisiin? Mimmi Sepällä ja Tuulikki Tuovisella piti kiirettä vieraiden kahvittamisessa.
Jani Vääräniemen soitto ilahdutti Asukastuvan muuttojuhlille saapuneita. Toivottavasti Jani ehtii myös uuden Asukastuvan avajaisiin?
Jani Vääräniemen soitto ilahdutti Asukastuvan muuttojuhlille saapuneita. Toivottavasti Jani ehtii myös uuden Asukastuvan avajaisiin?

Trubaduuri Jani Vääräniemen kitara soi lauantaina niin kuin vuosi sittenkin Asukastuvan avajaisissa Piippolassa. Nyt on kuitenkin aika jättää lyhyet jäähyväiset tuvalle, edessä on muutto uusiin tiloihin Piippolan kunnantalolle.

Asukastuvan toiminta jatkuu siellä runsaan kuukauden kuluttua marraskuussa. Muuttojuhlilla kävi runsaat kolmisenkymmentä piipposta.

Asukastupa-projekti on kuluneen vuoden aikana osoittanut tarpeellisuutensa. Saadun palautteen mukaan asukastupatoiminta on lisännyt muun muassa kylämme yhteisöllisyyttä, auttanut tutustumaan toisiin ihmisiin ja luonut hyvää mieltä.

Asukastuvalla on ollut kahvila-kirpputori ja käsityömyymälä. Lisäksi on järjestetty tapahtumia, sekä kerho- ja viriketoimintaa eri kohderyhmille.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Projektipäällikkö Mimmi Seppä on tullut tunnetuksi Asukastuvan tulisieluna. Mutta mistä kaikki sai alkunsa?

Nelisen vuotta sitten tehtiin kuntakartoitus: Meissä on voimaa! Siinä nousi esille erityisesti tarve saada tapaamispaikka, kahvila kylään!

Mimmi kirjoitti tulokset hankkeeksi Siikalatva-Haapaveden seutukunnan kehityskeskukselle. Hanke valittiin yksimielisesti toteutettavaksi. Projektipäälliköksi nimitettiin Mimmi Seppä.

Toiminnan pelisääntöjen luominen ja toiminnan mahdollistaminen on projektipäällikön keskeisin tehtävä. Tuvalla työharjoittelussa olleiden opastus ja byrokratia niin ikään kuuluvat projektipäällikölle.

Asukastuvalla on ollut kotimaisia ja ulkomaisia harjoittelijoita ja projektityöntekijöitä. Uusia voimia haetaan jo tulevalle toiminnalle.

Keskipiste Leader myönsi rahoituksen Piippolan Asukatupa -projektille. Projektin pituus on puolitoista vuotta ja saatu rahoitus kattaa siitä noin 90 prosenttia 85 000 euron kustannusarviosta. EU:n osuus rahoituksesta oli 3450 euroa ja Valtion 30 260 euroa. Uutta rahoitusta on jo haettu vuoden 2018 loppuun.

”Ongelma on kuitenkin se, että em. rahoitus on vain toiminnan kuluihin”, kertoo Mimmi Seppä.

”Kaikki investoinnit ja hankinnat on rahoitettu mm. keittolounaan, kirpputorin, bingon yms. tuotoilla. Lahjoitukset ja runsas talkootyö ovat mahdollistaneet vanhan Osuuspankin muuttamisen viihtyisäksi kokoontumispaikaksi piipposille.”

Uusi alku kunnantalolla

Asukastupa on toiminut ensimmäisen vuotensa Piippolan entisen Osuuspankin tiloissa. Projektin rahoista on maksettu tilojen vuokra sekä sähkö- ja lämmityskulut. Tähänastinen toiminta on osoittanut, että nämä kulut ovat liian korkeat katettavaksi asukastupatoiminnasta saatavilla tuloilla.

Toiminalle on löydetty edullisemmat toimitilat kunnantalolta, asukastupatoiminta elää edelleen kylässämme! Jos et ehtinyt mukaan rakentamaan ensimmäistä Asukastupaa, ei ole syytä huoleen. Myös uusien tilojen muokkaaminen viihtyisäksi tarvitsee innokkaita talkoolaisia. Myös kalustolahjoitukset ovat tervetulleita. Uusia voimia haetaan jo tulevalle toiminnalle. Tuvan tilat tulevat edelleen olemassa kylän yhdistysten ja yhteisöjen käytössä. Vapaaehtoisia toimijoita kaivataan niin ideointiin kuin muuhunkin. Yhdessä meissä on voimaa

Projektin etenemistä voit seurata Piippolan Asukastuvan Facebook sivuilta. Osallistu keskusteluun.