Mar­jaa­na Ala-aho ompelee kas­vo­mas­ke­ja – ke­hit­te­li ko­ti­hoi­toon Vä­li­tän- ja Toi­von-mas­kit

Marjaana Ala-aho suunnitteli tuotteen yhdessä kotihoidon henkilökunnan kanssa. Työn tulokseen ovat molemmat osapuolet tyytyväisiä. Polyesterista valmistetun coolmax-kankaiden sisään Ala-aho ompelee ohuen puuvillakankaan. Se antaa ryhtiä ja toimii lisäsuodattimena. Kasvomaskiin tulee kolme laskosta. Pyykkipoika on näppärä apulainen, joka tekee sopivan laskoksen noin vain. Ala-aho ompelee maskeja useista erivärisistä kankaista. Suosituimmat värit ovat musta ja pinkki.
Marjaana Ala-aho suunnitteli tuotteen yhdessä kotihoidon henkilökunnan kanssa. Työn tulokseen ovat molemmat osapuolet tyytyväisiä.
Marjaana Ala-aho suunnitteli tuotteen yhdessä kotihoidon henkilökunnan kanssa. Työn tulokseen ovat molemmat osapuolet tyytyväisiä.
Kuva: Kirsi Junttila

Ompelukone surisee tyhjässä opettajan asunnossa Saarikosken koululla. Asunnossa on Tekstiilinikkarin yhden naisen ompelimo, joka tuottaa kankaisia kasvomaskeja 100 kappaleen viikkovauhtia.

– Valmiit maskit menevät Oulunkaaren kuntayhtymän Iin kotihoivalle. Myös yksityisiä henkilöitä on ostanut maskeja perheelleen, kertoo yrittäjä Marjaana Ala-aho.

Maskien ompelemisen Ala-aho aloitti huhtikuun puolivälissä ja käyttäjille on lähtenyt jo satoja maskeja. Päivässä on valmlistunut noin 30 kappaletta.

– Pystyisin tekemään jopa 250 viikossa eli 50 päivässä, kun saan hyvän rytmin ja työn pelittämään, ettei tule katkeamia, hän arvioi.

Heti kun ylimääräistä aikaa löytyy, aikoo hän tehdä myös erän kertakäyttöisiä kasvomaskeja.

Tuotanto lähti liikkeelle tarpeesta.

– Sisko on töissä Oulunkaaren kuntayhtymällä kotihoidossa. Hän soitti, että maskit loppuu ja heillä on hätä, ala tekemään. Ajattelin kokeilla, kertoo Ala-aho.

Aluksi hän selvitti, millaisia maskien tulisi olla ja mitä vaatimuksia täyttää. Sitten alkoi tuotekehittely yhteistyössä Iin kotihoivan kanssa.; Ala-aho teki maskeja erilaisista kankaista ja lähetti niitä hoitajien testattavaksi.

Monien koekappaleiden ja tarkan mietinnän jälkeen syntyi hybiridimaski, jonka päällinen on antibakteerista coolmax-urheilukangasta ja sisällä sekä tukena että lisäsuodattajana ohut, mutta tiivis puuvillakangas. Nenätueksi Ala-aho keksi laittaa kuumasinkittyä rautalankaa ja kiinnitykseen valikoitui ohut, litteä kuminauha.

– Tästä versiosta tuli hyvää palautetta. Kenellekään ei tullut iho-oireita ja se pysyy paikallaan. On tärkeää, että maski on kevyt, eikä paina korvan takaa, Ala-aho toteaa.

Yksityiskohtiinkin Ala-aho on kiinnittänyt huomiota. Varastosta löytyneillä sydämillä koristetut maskit saivat nimekseen Välitän ja tähtikoristellut Toivon.

– Se on toivon tähti. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Se on myös toive, että jaksetaan tämä aika, ei menetetä toivoa, Ala-aho kannustaa koronaan jo väsyneitä.

Valmis maski maksaa kahdeksan euroa, ja hinta sisältää kaikki kulut sekä yrittäjän palkan. Muiden valmistajien kommenttien mukaan hinta on todella halpa.

– En ole tehnyt kannattavuuslaskelmia, että onko tässä järkeä. Tärkeintä on auttaminen, sillä hoitajilla on hätä, Ala-aho tähdentää.

Koulutukseltaan Ala-aho on tekstiilialan artesaani ja hän on ommellut kaikenlaista pikkutytöstä asti. Kokemus ja maalaisjärki ovat olleet tarpeen, sillä maskien tekemisessä monet työvaiheet on täytynyt keksiä itse. Esimerkiksi kankaan laskostamiseen Ala-aho keksi käyttää pyykkipoikia.

Maskien kangas on suomalaisen Orneuleen valmistamaa polyesteria. Kuituun on lisätty hopeaioneita, joilla on bakteerien kasvua vähentävä vaikutus. Valmistajan mukaan vaikutus kestää pesuissa.

Viranomaiset (Tukes, TTL ja Fimea) muistuttavat, ettei itse tehty maski suojaa koronavirukselta. Se voi kuitenkin suojata muita, jos itsellä on virustartunta.

Mikään itse tehty kasvomaski ei ole hengityksensuojain. Sen käytössä tulee huolehtia hygieniasta, sillä väärin käytettynä maski lisää epäpuhtauksien määrää suun edessä. Likainen maski voi jopa olla viruksenlevittäjä.

Kangasmaski puetaan kasvoille puhtain käsin, eikä sitä pidä koskettaa eikä laskea kaulalle käytön aikana. Kasvoilta maski riisutaan suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Maski pestään 90 asteessa joka käytön jälkeen.