Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Maskia suo­si­tel­laan käy­tet­tä­vän jul­ki­sis­sa ti­lois­sa – suo­si­tus koskee myös kau­pas­sa käyntiä ja ikä­ih­mis­ten kotona vie­rai­lu­ja

Koronatartuntamäärien kasvaessa jokainen voi tehdä osansa tartuntamäärien hillitsemiseksi käyttämällä kasvomaskia muun muassa kaupassa. Ikäihmisten luokse ei pidä mennä myöskään heidän koteihinsa ilman kasvomaskia.
Koronatartuntamäärien kasvaessa jokainen voi tehdä osansa tartuntamäärien hillitsemiseksi käyttämällä kasvomaskia muun muassa kaupassa. Ikäihmisten luokse ei pidä mennä myöskään heidän koteihinsa ilman kasvomaskia.
Kuva: Mikko Määttä

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmä kokoontui tiistaina ja totesi koronatilanteen jatkuneen Pohjois-Pohjanmaalla vaikeana. Tartuntoja todetaan edelleen paljon ja tilanne aiheuttaa merkittävää kuormitusta niin perusterveydenhuollolle kuin erikoissairaanhoidollekin. Sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrät ovat säilyneet samalla tasolla edellisviikkoihin verrattuna, mutta määrien ennakoidaan nousevan joulun ja vuodenvaihteen vaikutuksesta. Koordinaatioryhmän suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Maskisuositukset koskevat yli 12-vuotiaita aina julkisissa sisätiloissa ja matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Joukkoliikenteessä tulisi käyttää maskia etenkin ruuhka-aikana.

Peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille ohjeistus on, että maskia käytetään koulujen sisätiloissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa maskia käyttää koko henkilökunta. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien luona käydessä julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.

Ohjeistuksessa korostetaan, että vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luona tulee harkita tarkoin. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta. Tämä ohjeistus koskee myös ikäihmisten koteihin tehtäviä vierailuita, ei vain laitosvierailuja.

Kaupassa asioidessakin suositellaan käytettäväksi maskia.

– Kauppa on noudattanut alueellisten viranomaisten suosituksia ja huolehtinut vastuullisesti sekä asiakkaiden että työntekijöiden terveysturvallisuudesta. Nyt koronatilanteen käännyttyä taas pahemmaksi ja THL:n annettua suosituksensa kasvomaskin käytöstä koko maassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, katsomme parhaaksi suosittaa kasvomaskin käyttöä kaupan myymälöissä koko maassa, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.