Pääkirjoitus

Maskin saa jo­kai­nen – jos ei ole varaa ostaa, kas­vo­suo­jus an­ne­taan

Koronapandemian toinen aalto on täällä ja siihen on varauduttu pitkin kesää. Keväällä Suomi sulki ison osan palveluistaan ja lopputulos oli pandemian leviämisen kannalta hyvä. Maan laajuista ongelmaa viruksesta ei käytännössä koskaan tullut ja kuolonuhrien määrä pysyi esimerkiksi länsinaapuriimme verrattuna kohtuullisena. Jokainen menetetty elämä on tietysti korvaamaton, mutta pahemminkin olisi voinut käydä.

Kesälomakaudella suomalaiset alkoivat unohtaa, että edelleen on syytä olla varuillaan. Uusia virustartuntoja on kannettu maahan pääasiassa ulkomailta ja ainakin Siikajokilaakson levikkialueen ainoat tapaukset liittyvät matkailuun. Nämä tapaukset ovat Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella – ilmeisemmin Raahessa, mutta toistaiseksi laboratoriovahvistettuja muita tapauksia ei ole.

Ohjeistus on siltä osin ennallaan, että käsiä kannattaa pestä ja turvavälejä tulee noudattaa. Jos ruuhkia ei voi välttää, kannatta pukeutua kasvosuojukseen. Näitä löytyy kaupoista ja suojuksen voi käsistään kätevä väsätä myös itse. Lisäksi jokivarren kunnat jakavat vähävaraisille ilmaisia suojuksia.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtajan Marjukka Mannisen mukaan alueen testauskapasiteetti on tällä hetkellä koetuksella, sillä palvelu on ainakin osittain ruuhkautunut.

Testeihin toki pääsee, mutta diagnoosin saanti kestää. Manninen kehottaa jokaista käyttämään tervettä järjeä myös testauksen kanssa. Sairaana kannatta pysyä kotona ja selvästi koronaoireisen tulee hakeutua testeihin. Mutta jos mielestään ei ole mitenkään voinut altistua koronalle ja yskäisee muutaman kerran, ei testausta tule kuormittaa.

Ollaan varuillaan muttei panikoida.