Lukijalta
Mielipide

Mat­kai­lu­alan su­kel­lus on het­kel­li­nen

Mielipiteen kirjoittaja kannustaa hakemaan koulutukseen aloille, joilla ei välttämättä juuri nyt ole työtä. Virkkusen näkemys on, että kunhan pandemia on kukistettu ja rajat aukeavat, tulee matkailualan osaajista taas hetkessä huutava pula.
Mielipiteen kirjoittaja kannustaa hakemaan koulutukseen aloille, joilla ei välttämättä juuri nyt ole työtä. Virkkusen näkemys on, että kunhan pandemia on kukistettu ja rajat aukeavat, tulee matkailualan osaajista taas hetkessä huutava pula.
Kuva: Sari Kihnula/arkisto

Matkailu Suomeen on lisääntynyt viime vuosina ja se on lisännyt myös työntekijöiden tarvetta. Alalla onkin runsaasti avoimia työpaikkoja, mutta vähän osaajia. Usko oli luja matkailun kehittymiseen ja alan työpaikkojenlisääntymiseen sekä kasvavaan osaajatarpeeseen. Mutta sitten iski koronapandemia.

Kansainväliset tapahtuma- ja matkanjärjestäjät samoin kuin kotimaiset matkailualan yrittäjät ja tapahtumien tuottajat ovat rajoitusten takia odottavalla kannalla, kun pandemia tilanne on edelleen toisessa aallossa. Viimeaikaiset uutiset rokotteista ja niillä saavutettavista vasteista ovat kuitenkin valaneet alalle positiivista uskoa ja toivoa.

Matkailu työllistää Suomessa yli 140 000 henkilöä. Alalla työttömyys on kasvussa ja todennäköisyys on, että myös konkursseja tulee tapahtumaan. Matkailu ja matkustamisen halu eivät kuitenkaan ole kadonneet, ulkomaan matkailun ollessa estyneenä on matkailu kotimaassa lisääntynyt. Kotimaan matkailulla ei kuitenkaan ole pystytty paikkaamaan sitä tulovirran aukkoa, jonka kansainvälisten matkaajien puuttumien aiheutti.

Matkailukoulutuksessa meillä on vahva usko alaan ja elinkeinoon. Kunhan pandemia on kukistettu ja rajat aukeavat, tulee matkailualan osaajista taas hetkessä huutava pula. Nyt onkin oivallinen tilaisuus kouluttautua alalle. Matkailukoulutus tarjoaa monipuolisen valmiuden alan erilaisiin työtehtäviin. Tämän päivän koulutuksen avainsana on henkilökohtaistaminen. Jokaisen opiskelijan oma polku muodostuu niistä opinnoista, jotka hän itse valitsee.

Matkailualan työelämässä järjestettäviä koulutusjaksoja voi suorittaa ohjelmapalveluyrityksissä, hotelleissa, motelleissa, kylpylöissä, kahviloissa, ravintoloissa, matkamuistomyymälöissä, vaellustalleilla, erilaisissa matkapalveluja tai matkapaketteja myyvissä yrityksissä ja hiihtokeskuksissa sekä muun muassa eläinpuistoissa.

Ihminen voi löytää kutsumuksensa ensimmäisestä koulutuksesta, johon hakeutuu, mutta saattaa hankkia elämänsä aikana jopa kolme tai viisikin ammattia. Koskaan ei ole liian myöhäistä.

Arja VirkkunenMatkailualan opettaja, Kainuun ammattiopisto