Me­hi­läi­sen asiak­kaat entistä no­peam­min eri­kois­sai­raan­hoi­don toi­men­pi­tei­siin –Työt­tö­mät, kun­tou­tu­jat ja omais­hoi­ta­jat pää­se­vät ter­veys­tar­kas­tuk­seen

Siikalatva
Kaisa Louet-Similä selaa palautepinkkaa, johon pureutuu ensi töikseen palvelupäällikkönä sairaalapalveluiden entistä nopeamman saatavuuden mahdollistamiseksi.
Kaisa Louet-Similä selaa palautepinkkaa, johon pureutuu ensi töikseen palvelupäällikkönä sairaalapalveluiden entistä nopeamman saatavuuden mahdollistamiseksi.
Kuva: Sari Kihnula

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy on aloittanut tammikuussa siikalatvasten erikoissairaanhoidon jonojen purkamisen uudella toimintamallilla. Palvelupäällikkö Kaisa Louet-Similä lähestyy Oyssin hoitojonossa olevia siikalatvasia ja tarjoaa heille vaihtoehtoista sairaalaa.

Erikoissairaanhoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen palvelupäällikkö Kaisa Louet-Similä kuvailee istuneensa loppiaisen jälkeiset työpäivät tietokoneen äärellä ja tavoitelleensa puhelimitse siikalatvasia erikoissairaanhoidonaikaa Oulun ylipistolliseen sairaalaan (Oys) odottavia. Puhelun myötä on selvitetty, onko asiakas päässyt hänelle lähetteellä osoitettuun hoitoon. Mikäli toimenpideaikaa ei ole vielä asiakkaalle tullut, on Louet-Similä tarjonnut aikaa Mehiläisen sairaalasta tai Mehiläisen yhteistyökumppaniklinikalta.

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy on tarttunut härkää sarvista ja palvelupäällikön työssä aloittanut Louet-Similä on käynyt läpi Oysiin tulleita sairaalapalautteita. Palautteiden pohjalta on ollut nähtävissä, että siikalatvaset ovat joutuneet odottamaan kuukausia toimenpideaikaa erikoissairaanhoitoon.

Jono vaikkapa polvileikkaustoimenpiteeseen voi olla puoli vuotta. Toimenpideaikaa odotellessa työikäinen asiakas voi joutua olemaan kipujen vuoksi työstä poissa sairauslomalla ja syömään kipulääkkeitä kipujen kanssa selviytyäkseen.

– Kun vaiva hoidetaan nopeasti, säästyy asiakas turhilta kivuilta ja säryiltä sekä kuntoutuu nopeasti takaisin työkykyiseksi. Yritetään jouduttaa hoitoprosessia. Pelkoa ei ole myöskään kivun kroonistumisesta, kun hoitojonossa ei jouduta olemaan pitkään, kuvailee Kaisa Louet-Similä.

Parhaimmillaan Kaisa Louet-Similä on voinut tarjota hoitojonossa pitkään olleelle asiakkaalle toimenpideaikaa jo seuraavalle viikolle. Monet ovat ottaneet ajan vastaan. Heitäkin on jotka haluavat, että vaiva hoidetaan alkuperäisen suunnitelman mukaan Oysissa.

– Osa haluaa mennä Oyssiin. Se on ok ja asiakkaan oma valinta. Tämä mahdollisuus on edelleen olemassa. Hoitopaikan valinnan tekee vaihtoehtoa tarjottaessa asiakas.

Mehiläisen Oulun sairaalaa laajempi palveluvalikoima ja mahdollisuus isompiin sairaanhoidollisiin leikkauksiin löytyy erikoissairaanhoidon valinnanvapauden kautta Länsi-Pohjan sairaalasta Kemistä. Ymmärrettävää on, että Oyssiin aikaa odotteleva miettii hetken, kun toimenpideaikaa tarjotaan pikaisesti vieraaseen sairaalaan.

– Polimaksu on sama Mehiläisen sairaalassa tai Länsi-Pohjassa kuin Oysissakin ja myös leikkaava lääkäri voi olla sama kuin Oyssissa olisi ollut. Lääkärit operoivat useissa toimipisteissä, selventää Kaisa Louet-Similä.

Kaikkea erikoissairaanhoitoa ei ole mahdollista tarjota Mehiläisen kautta. Muun muassa psykiatrisessa hoidossa ja raskaissa syöpähoidossa Oyssilla ei ole kilpailijoita.

Toimenpideajasta Mehiläisen sairaalassa päätettäessä siikalatvalaiselle varataan samalla jatkohoitopaikka Siikalatvan omalta vuodeosastolta. Louet-Similän mukaan Siikalatvan vuodeosastolla on resursseja lisätä sairaalasta kotiutuvien hoitoa. Monet siikalatvaset kotiutuvat jo nykyisin toimenpiteistä Siikalatvan vuodeosaston kautta. Mikäli asiakas hoidetaan Länsi-Pohjassa, tapahtuu siirto jatkohoitoon Siikalatvan vuodeosastolle potilaan tilanteen mukaan. Louet-Similä siirtyi nykyiseen tehtäväänsä Siikalatvan Mehiläisen avohuollon vastaavan hoitajan tehtävistä, jossa osallistui myös hoitotyöhön. Erikoissairaanhoidon jonojen purkaminen on hänen uudessa työtehtävässä ensimmäinen kuntoon saatettava asia.

Osa Kaisa Louet-Similän työtä on päivittää siikalatvasten apuväline- ja hoitotarvikeasiat laatien jokaiselle ko. apua tarvitsevalle ajantasainen hoitosuunnitelma ja tarpeen mukaan myös fysioterapeutilla käyntejä tai kotikäyntejä. Tavoitteena on ennaltaehkäistä vaivojen syntyä niin, että kotona pystyttäisiin asumaan mahdollisimman pitkään.

Toimenkuvaan kuuluu myös työttömien ja kuntoutuvien terveystarkastusten järjestäminen. Louet-Similä pureutuu erityisesti pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen yhdessä kuntoutuslääkäri Ville Huossan kanssa. Yhteistyössä pyritään löytämään yksilökohtaiset ratkaisut, jolla kuntoutus- ja hoitotarpeessa olevat saadaan takaisin työkuntoisiksi.

Ihmisten parissa viihtyvä Kaisa odottaa, että pääsee tapaamaan omaishoitajia järjestäen omaishoitajien terveystarkastuksia. Tarkastuksessa ei katsasteta vai omaishoitajan kuntoa, vaan samalla tutkaillaan, onhan palvelutarpeet huomioitu ja tukiasiat kunnossa.

FAkta

Kaisa Louet-Similä

Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme lasta.

Sairaanhoitaja ja kliininen asiantuntija YAMK.

Työskenteli 13.1.2017 alkaen Siikalatvan Mehiläisen avohuollon vastaavana hoitajana.

Aloitti 1.1.2020 erikoissairaanhoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen palvelupäällikkönä.

Siikalatvan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.