Mika Karp­pa­nen tekee paluun rallin MM-sar­jaan – Mika start­taa syys­kuus­sa Viron MM-ral­lis­sa

Siikalatva/Rantsila
Mika Karppanen valmistautuu toiseen MM-ralliinsa yhdessä uuden kartturinsa Anne Heinosen kanssa. Viron MM-ralli starttaa 4. syyskuuta. Virossa auton kylkeen teipataan numero 67.
Mika Karppanen valmistautuu toiseen MM-ralliinsa yhdessä uuden kartturinsa Anne Heinosen kanssa. Viron MM-ralli starttaa 4. syyskuuta. Virossa auton kylkeen teipataan numero 67.
Kuva: Jani Salonen

Viro isännöi ensimmäistä kertaa rallin MM-sarjan osakilpailua. Mika Karppasen edustama KHMK-Racing laittoi osallistumisilmoituksen vireille 4–6 syyskuuta ajettavaan ralliin.

– Nopealla aikataululla olemme edenneet, toteaa viime vuonna ensimmäiset MM-kisakokemukset Espanjasta Katalonia rallista hakenut Mika Karppanen.

Koronatilanteen vuoksi tapahtumien peruuntumisaalto sotki myös Karppasen kuluneen kesän rallisuunnitelmat. Suomen MM -rallin eli Suurajojen piti toimia miehen uuden tulemisena näyttämönä, kun edellinen kausi päättyi Espanjassa tulimereen.

Tiimin kilpa-ajoneuvo tuhoutui liekkeihin erikoiskokeen varrelle. Takaisku oli päättää harrastuksen kertaheitolla, ei niinkään taloudellisten tappioiden, vaan henkisten paineiden vuoksi. Vakuutus korvasi suurimman osan tuhoista, mutta vakava tilanne sai miehen miettimään homman mielekkyyttä.

– Isosti kävin pään sisäistä keskustelua. Kuitenkin huomasin, miten jäi ajatus takomaan, että vielä minä kansainvälisillä areenoilla ajan sekä maaliin tulen. Sellainen periksiantamattomuus ja uhma nousi.

Toinen tuleminen kansainvälisellä tasolla on konkretisoitumassa. Juuri ajettu 0-autokeikka Nivalassa R-rallicupin kisassa hyödynnettiin rengastestinä sekä nuotituksen säätämisenä. Se oli oleellinen osa valmistelua, sillä kilpa-autona toimii nyt R5 -luokituksen omaava Citroen. Myös tiimissä on tapahtunut muutos, kun jatkossa Karppaselle nuottia lukee Anne Heinonen. Oululaisella Heinosella on kokemusta kartanlukijan roolista aina 1990-luvulta alkaen.

– Annen kanssa on ajettu testiä talvesta asti ja hiottu nuotin lukua, Mika Karppanen kertoo.

Avainroolissa kansallisten kisojen lisäksi kansainvälisiin ralleihin osallistumiseen ovat yhteistyökumppanit sekä asetetut tavoitteet yhdessä periksiantamattomuuden kanssa.

Karppasen tavoite MM-kisamenestyksen osalta on maltillinen.

– Tavoitteena on maaliin pääsy. Luokassa on 25 lähtijää. Taso on kova. Jos saadaan ehjä, puhdas suoritus, ollaan 20 auton joukossa. Kun kyseessä on pitkä kisa, siellä voi sattuu ja tapahtuu. Meitä lähtee Viroon seitsenhenkinen tiimi, toteaa Mika Karppanen.