Lukijalta
Kolumni

Mikä tuottaa iloa?

-
Kuva: Arkisto

Mitkä asiat sinulle tuovat rauhaa ja iloa? Uskoisin näin, että koti, perhe, läheiset ja turvallinen ympäristö antavat hyvän perusturvan elämään. Ilo ja sen etsiminen on osa ihmisenä elämistä. Jokainen etsii sitä itselleen merkittävistä lähteistä. Ilo on voiman lähde, josta kumpuaa kiitollisuus. Se kertoo myös ihmisen arvostuksista.

Eräällä sivustolla määriteltiin elämäniloa seuraavasti: ”Elämänilo on sitä, että suhtautuu yleensä myönteisesti asioihin ja ihmisiin. Silloin uskaltaa suunnitella tulevaisuuttaan ja lähteä toteuttamaan haaveitaan.” Elämässä meillä jokaisella on erilaisia haaveita. Haaveiden toteutuminen tuo iloa, mutta pelkästään ajallisella tavaran tuoma onnen tunne on viimeaikaisten tutkimustenkin valossa hyvin lyhytaikaista.

Eräässä lehtijutussa todettiin, että uusi tavara tuo onnen tunnetta keskimäärin 28 minuuttia.

Jos elämämme perusta ja onnellisuus on vain ajallisten asioiden ja aarteiden varassa, niin se ei ole vahvalla perustalla. Sairauden kohdatessa omat voimat voivat käydä heikoksi. Suurikin omaisuus voi kadota suhdanteiden vaihtuessa. Näin ajalliset asiat saattavat kadota nopeasti.

Seuraamme reaaliaikaisesti uutisia ja tapahtumia eri puolelta maailmaa. Saatamme olla yhteydessä suureen ihmisjoukkoon.

Pohdimme ja käsittelemme myös kysymyksiä ja asioita, jotka eivät varsinaisesti liity meidän elämäämme.

Aika ja voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja tiedontulvaan. Kun voimavarat ovat lopussa, elämästä voi kadota rauha ja ilo.

Uskon synnyttämä rauha ja ilo ovat hengen hedelmiä. Vaikka ympärillämme tässä maailmassa on paljon rauhattomuutta ja epätoivoa, kristitty voi kokea sydämessään rauhaa ja iloa. Kristityn sisäinen rauha ja ilo näkyvät usein myös ulospäin, mutta ennen kaikkea ne ovat koettavissa sisäisesti.

Jumalan lahjoittama rauha ja ilo syntyvät evankeliumin sanassa, kun Jumalan armoa kaipaavalle julistetaan synnit anteeksi.

Usko avaa ymmärtämään, että Jumala on tarkoittanut ihmisen elämään yhteydessään iankaikkisesti.

Evankeliumissa on aina tarjolla omantunnon rauha, kristityn vapaus ja uskomisen ilo. Se saa palvelemaan myös toisten hyväksi. Tuolloin voi kokea antamisen iloa.

Olli LohiRaahen seurakunta, Siikajoen kappalainen