Mainos: Talvitarjouksena Siikajokilaakso Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pääkirjoitus

Miksi nuoret eivät vel­kaan­nu?

Kotitaloudet eivät enää velkaannu yhtä nopeasti kuin viime vuosikymmenellä, kertoo Tilastokeskus. Etenkin nuoret ovat muuttuneet varovaisiksi lainanottajiksi. Kotitalouksien velat ovat pääosin asuntolainoja: vuoden 2007 jälkeen asuntovelallisten osuus on lisääntynyt vain yli 35-vuotiaiden kotitalouksissa. Sen sijaan nuoremmissa ikäluokissa velallisten osuus on pienentynyt.

Pakostakinhan nuorista aikuisista tulee ”varovaisia” asuntolainan ottajia, kun lainaa ei enää saa ehdoilla, joilla ennen sai. Jos mielii asunnonomistajaksi, pitää tililtä löytyä 10 prosentin omavastuuraha. Asuntolainaa saa enää enintään 90 prosenttia lainan vakuuksien arvosta. Siinä ei auta, että on vakituinen työ ja mahdollisesti hyvä palkkakin. Säästössä pitää olla omasta edestä riittävästi euroja.

Jos ostettava asunto ei riitä lainalle koko vakuudeksi, lisävakuudeksi ei enää kelpaa henkilötakaus. Sekin vaikeuttanee nuorten aikuisten asuntohankintaan. Sinänsä on hyvä ettei velkaannuta liikaa, mutta mitä nuorempana oman kodin voi ostaa, sitä enemmän suhteessa säästää. Ja omaisuus karttuu.