Mainos

Mil­lai­nen net­ti­liit­ty­mä on paras ko­ti­käyt­töön?

Kiinteä vai liikkuva laajakaista? Kuinka nopea yhteys? Puhelimen netin jakaminen? Nettiyhteyden valinta kotikäyttöön voi olla haastavaa. Artikkelissa kerromme, mitä seikkoja netin valinnassa on syytä ottaa huomioon.

-

Kotikäyttöön soveltuvan nettiliittymän valinta voi olla vaikea valinta. Operaattoreilta löytyy vaihtoehtoja joka tarpeeseen, mutta juuri omaan käyttöön sopivimman liittymän valinta ei aina ole helppoa. Seuraavaksi listaamme asioita, jotka on huomioitava liittymän valinnassa.

Asuinpaikka

Nettiliittymän valinnassa ensimmäinen ja tärkein asia on se, missä asut. Saatavilla olevat liittymävaihtoehdot eivät ole kaikkialla samat – nettiyhteyden valinnassa on siis syytä ensimmäisenä sulkea pois vaihtoehdot, jotka eivät ole kotiisi saatavilla. Jos esimerkiksi asuntoosi ei ole saatavilla valokuituyhteyttä, on tämä vaihtoehto luonnollisesti poissuljettu.

Asuinpaikka vaikuttaa myös yhteyksien nopeuksiin. Mobiililaajakaistan todellinen nopeus vaihtelee alueittain, ja joidenkin operaattorien verkot saattavat toisinaan ruuhkautua tiheään asutuilla seuduilla.

Kiinteä vai mobiililaajakaista?

Jos alueellasi on saatavilla mobiililaajakaistan lisäksi myös kiinteä laajakaista, on näiden kahden välillä tehtävä valinta. Molemmissa on puolensa; kaupungissa asuessa langattomat verkot saattavat joskus ruuhkautua, kun taas syrjäseuduilla kiinteän laajakaistan nopeus ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin liikkuvan. Liikkuvan laajakaistan etuna on myös sen siirrettävyys. Mobiililaajakaistan reitittimen tai mokkulan voi ottaa mukaan vaikkapa kesämökille.

Kiinteissä laajakaistoissakin kuitenkin on etunsa. Mobiililaajakaistoille ilmoitetaan yleensä vain teoreettinen verkon maksiminopeus, mutta kiinteillä laajakaistoilla operaattorit voivat taata tietyn miniminopeuden. Kiinteä yhteys on myös toimintavarmempi, ja viive lyhyempi. Valokuituyhteyksillä myös nopeudet ovat aivan omaa luokkaansa verrattuna mobiiliyhteyksiin.

Monesti kiinteä yhteys on nopeuden ja toimintavarmuuden kannalta paras valinta, mutta kaikkialle kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla. Kiinteä yhteys voi myös joillain alueilla olla hidas. Tällaisissa tapauksissa sopivin vaihtoehto on mobiililaajakaista.

Kuinka nopean netin tarvitsen?

Kotikäyttöön tarvittavan nettiyhteyden nopeus riippuu pääosin kahdesta asiasta: mihin nettiä käytetään, ja montako henkilöä nettiä käyttää samaan aikaan. Esim. 10mbit/s -maksiminopeudella varustettu netti voi riittää yhdelle käyttäjälle, jos netinkäyttö rajoittuu pääosin uutisten ja sähköpostin lukemiseen. Mikäli taas yhteyttä käytetään esim. useamman käyttäjän toimesta samanaikaiseen Netflixin katseluun, kannattaa valita merkittävästi nopeampi netti.

Operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat aina verkon maksiminopeuksia, ja yhteydet toimivat vain harvoin todellisuudessa tällä nopeudella. Esimerkiksi liikkuvien laajakaistojen todellinen nopeus riippuu paljon siitä, missä päin Suomea liittymää käytetään. Todellisen nopeuden voi tarkastaa esimerkiksi netistä löytyvillä nopeustestisivustoilla.

Tarvitsenko kotinettiin aina myös reitittimen?

Kotinetin kanssa tarvitsee aina jonkinlaisen reitittimen. Nykypäivän reitittimissä on wifi-valmius, eli ne luovat kotiisi langattoman verkon jota voit käyttää monella laitteella yhtä aikaa. Monissa nykypäivän tietokoneissa ei edes ole enää paikkaa verkkopiuhalle, joten langattoman verkon luovan reitittimen käyttäminen on käytännössä pakollista.

Puhelimen nettiyhteyden jakaminen

Kotioloihin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse hankkia erillistä nettiyhteyttä. Monet yksin asuvat ja pienet taloudet käyttävät kotona kaikilla laitteilla pelkästään puhelinliittymän jaettua nettiä. Se on monesti varsin kelpo vaihtoehto, sillä monien puhelinliittymien netin nopeus riittää myös suoratoistopalvelujen katsomiseen ongelmitta ja usein myös hinta on halvempi kuin erillisen nettiliittymän hankkiminen.

Puhelinliittymän netin jakaminen muille laitteille kuitenkin kuluttaa puhelimen akkua merkittävästi normaalia enemmän, joka myös pitkällä tähtäimellä voi lyhentää akun elinikää.