Lukijalta
Mielipide

Mo­ni­paik­ka-asu­mi­nen hou­kut­taa yhä useam­pia

Timo Aitto-oja pohtii, kuinka koronavuoden vaikutuksesta monipaikka-asuminen kiinnostaa entistä useampia. Laajakaistayhteydet mahdollistavat monipaikka-asumisen, jossa voi huomioida muun muassa vuodenajat, harrastukset ja perhesuhteet.
Timo Aitto-oja pohtii, kuinka koronavuoden vaikutuksesta monipaikka-asuminen kiinnostaa entistä useampia. Laajakaistayhteydet mahdollistavat monipaikka-asumisen, jossa voi huomioida muun muassa vuodenajat, harrastukset ja perhesuhteet.
Kuva: Sari Kihnula/arkisto

Korona on mullistanut ihmisten elämää tavalla, mikä näkyy ihmisten erilaisena käyttäytymisenä. Nyt jo tiedämme, että ihmiset ovat etsimässä itselleen asuntoja maaseudulta kakkosasunnoksi ns. monipaikka-asuminen on lisääntymässä voimakkaasti. Etätyö alkaa olla monelle todellinen vaihtoehto ja useat ovat jo ratkaisuja tehneet monipaikka-asumisesta.

Etätyö on tullut jäädäkseen ja mielenkiinnolla odottamaan millaiseen asemaan se tulee muotoutumaan lopullisesti, kun koronapandemia hellittää otettaan. Entiseen ei  samassa muodossa ole paluuta ja monet kokoukset pidetään jatkossakin Teams-palavereina tai vastaavilla yhteyksillä, vaikka kasvotusten kohtaamisia tarvitaankin. Hyvä näin koska ylimääräinen matkustaminen vie aikaa ja tuhlaa luonnonvaroja. Päätöksenteko on paljon nopeutunut ja nykyteknologian tuomilla mahdollisuuksilla on mahdollista saada huomattavasti laajempi kuva vallitsevasta toimintaympäristö, kuin aikaisemmin.

Monet maaseudulle muutosta haaveilleet, eivät ole uskaltaneet sitä toteuttaa, koska työpaikat ovat olleet liian työpaikkasidonnaisia ja maaseudulla on suurempi riski menettää työpaikka kuin kaupungissa. Nyt voidaan huokaista helpotuksesta.

Laajakaistayhteydet mahdollistavat monipaikka-asumisen, jossa voi huomioida mm. vuodenajat, harrastukset ja perhesuhteet. Työt eivät ole enää paikkasidonnaisia. Voit tehdä työtä hyvien laajakaistayhteyksien kautta sekä maaseudulla että kaupungissa tasapuolisesti. On monia ammatteja, jossa työ voidaan tehdä ihan mistä vain ja siten asuminen voidaan tehdä riskittömäksi ja monimuotoisemmaksi elämästä nauttien. Päätöksiä, investointeja on nyt helpompi tehdä tiiviimmällä verkostojen ja sidosryhmien välisellä yhteistyöllä etäyhteyksien tukemana.

Kaupunkien ihmiset miettivät usein, että mitä haluan vielä tehdä elämässä ja miten voisin toteuttaa pitkään olleen haaveeni. Terveitä ja reippaita eläkeläisiä on paljon ja heillä on myös aikaa. Perinteinen tapa on ollut ottaa lentolippu lämpimiin maihin ja viettää siellä aikaa tai nousta laivan kyytiin ja matkustaa mantereen toiselle puolen. Nämä suunnitelmat haalistuivat korona aikana monilla ja vaikka suunnitelmia voisi toteuttaakin korona jälkeen, niin onko entiseen sittenkään paluuta?

Korona jätti jotain pysyvää ihmisten mieliin, jota on vaikea pyyhkäistä pois. Voisiko nyt olla aikaa toteuttaa jotain sellaista mistä on ehkä unelmoinut: kakkosasunto maalla tai ihan muutto maalle, jossa voisi toteuttaa itseään vaikkapa kasvimaan perustaen, metsäpalstaa hoitaen tai marjastaen.

Kun työpaikka ja asuminen on riskittömämpää ja asuminen on turvallista sekä ihmiset voivat tehdä omilla käsillään jotain näkyvää niin Ihmiset haluavat myös rakentaa maalle. Unelma oman kodin rakentamisesta maaseudulle voi toteutua tässä hetkessä ja nyt. Maaseudun uusi huomen on alkanut.

Timo Aitto-ojatekninen johtaja Pyhäntä