Muista myös naa­pu­rit vappua juh­lies­sa­si – par­ve­ke­gril­laus he­rät­tää tun­tei­ta ta­lo­yh­tiöis­sä

Isännöintiliitto muistuttaa vapun juhlijoita parvekegrillauksen pelisäännöistä.

Hiiligrillillä grillaaminen ei ole sallittua parvekkeella. Sen sijaan parvekkella grillatessa tulee käyttää toimivaa ja turvallista kaasu- tai sähkögrilliä.
Hiiligrillillä grillaaminen ei ole sallittua parvekkeella. Sen sijaan parvekkella grillatessa tulee käyttää toimivaa ja turvallista kaasu- tai sähkögrilliä.
Kuva: Mikko Halvari/Arkisto

Korona-aikana moni voi juhlistaa vappua kotonaan. Juhlasuunnitelmiin saattavat kuulua niin grillaaminen kuin ystävien näkeminen.

Marianne Falck-Hvilstafeldt Isännöintiliitosta muistuttaa tiedotteessa kerrostalossa vappua juhlivia siitä, että parvekkeellakin grillaaminen on sallittua, kunhan sen tekee turvallisesti.

Parvekegrillaus herättää toisinaan tunteita taloyhtiöissä.

Isännöintiliiton mukaan joissakin taloyhtiöissä parvekegrillaus on kielletty järjestyssääntöjen nojalla. Säännöt eivät voi kuitenkaan rajoittaa normaalia elämää, joten parvekegrillauksen kieltäminen voi jäädä perusteettomaksi säännöksi.

– Sen sijaan, että taloyhtiöissä yritetään kieltää parvekegrillaaminen, kannattaa panostaa ohjeisiin ja turvallisuuteen. Taloyhtiö voi harkita myös yhteistä grillipaikkaa pihalle, Falck-Hvilstafeldt ehdottaa Isännöintiliiton tiedotteessa.

Taloyhtiö voi pääsääntöisesti puuttua parvekegrillaamiseen vain, jos se aiheuttaa aidon turvallisuusriskin. Grillaajien kannattaakin muistaa parvekegrillauksen pelisäännöt.

Kun ravintolat sulkeutuvat koronatilanteen vuoksi aikaisemmin, voivat vappujuhlat jatkua kotona. Näin on Isännöintiliiton tiedotteen mukaan taloyhtiöissä käynyt.

– Illanvietoissa täytyy muistaa myös naapurit. Yörauhaa pitää kunnioittaa, Falck-Hvilstafeldt sanoo tiedotteessa.

Falck-Hvilstafeldt vinkkaa, että vappusuunnitelmista voi kertoa naapureille esimerkiksi yhteisellä ilmoitustaululla ja pahoitella mahdollista meteliä.

– Jos naapurin meteli kuitenkin häiritsee, kannattaa käydä koputtamassa ovelle ja sanoa asiasta. Kaikki eivät tiedä, miten hyvin ääni kantaa esimerkiksi kerrostalossa.

Jos pyyntö ei tuota tulosta, voi häiriöstä ilmoittaa poliisille.

vinjetti

Parvekegrillauksen pelisäännöt

Käytä toimivaa ja turvallista kaasu- tai sähkögrilliä.

Parvekkeella ei saa sytyttää avotulta. Kertakäyttögrilli rinnastuu avotuleen, eikä hiiligrilliäkään kannata käyttää parvekkeella, sillä hiilien sytytykseen liittyy aina palovaara.

Tarkista, että grilli on tasaisella, palamattomalla alustalla ja riittävän kaukana palavasta materiaalista.

Huomioi naapurit grillibileissä. Ruuan käry ja melu voivat häiritä muita.

Jos käytät kaasugrilliä, käsittele kaasupulloja turvallisesti. Nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kg. Taloyhtiön varastotiloissa kaasua ei saa säilyttää.

Huolehdi, että asunnossasi on riittävästi toimivia palovaroittimia.

Lähde: Isännöintiliitto.