Muis­taa­ko vai eikö muista – Herra Al­zhei­mer hyörii Tuo­mi­ojal­la

Kerttu ja Paavo Vuotinki ovat eläkkepäivistä nauttiva kauppiaspari. <p>Paavon (Pekka Tervakangas) muisti saattaa hieman heittää tai sitten mies on muuten vain olevinaan.</p> <p>Kerttu-rouva (Kirsi Kankkunen) on huolissaan. Mikä miestä oikein vaivaa?</p> <p>Hoitaja haluaa pissanäytteen ja Paavo lataa näytepurkkiin kunnon tavaraa.</p> <p>Yksi Alzheimer ei Vuotingin pariskuntaa hetkauta. Yhdessä on hyvä olla.</p> Vaikka Paavo pistää vastaan, niin lääkärin vastaaotolle hän kuitenkin päätyy. Kerttu-rouva käy ihan omin korvin kuulemassa, mitä ukkokullan näytteistä löytyi. Onko oven takana varmasti kotihoitaja? Paavo ottaa varman päälle. Takana on 50 yhteistä vuotta, eikä suotta. Yöastialla on merkittävä rooli Paavon elämässä.
Kerttu ja Paavo Vuotinki ovat eläkkepäivistä nauttiva kauppiaspari.
Kerttu ja Paavo Vuotinki ovat eläkkepäivistä nauttiva kauppiaspari.
Kuva: Kirsi Junttila

Kauppiaspariskunta Vuotinki viettää leppoisia eläkepäiviä. Vai ovatko ne leppoisia? Jokin kumma vaiva piinaa Paavoa, eikä syytä meinaa löytyä sitten millään. Otetaan pissanäytettä litratolkulla ja verikokeitakin välillä, mutta joka kerralla lääkäri saa eteensä aina vain omituisempia koetuloksia.

Jo alkaa Kerttu-vaimokin olla pahasti huolissaan. Mikä sitä ukkokultaa vaivaa ja miten sen kanssa pötkitään päivästä toiseen? Vanha kaupparakennus pitäisi myydä ja elää myyntituloilla huoletonta vanhuutta, vaan ei mene myyntihommatkaan putkeen, eivät ainakaan kertaheitolla.

Tuomiojan nuorisoseuran näytelmäryhmä on tempaissut lavalle ajankohtaisen näytelmän. Sakari Pipatin kirjoittama komedia Herra Alzheimer käsittelee sairautta, joka koskettaa yhä useampaa.

Vaikeaa ja kipeää aihetta lähestytään lämpimällä huumorilla, naurun kyyneleet silmissä. Ja kaiken kohelluksen, unohtelun sekä epäluulon takaa hehkuu syvempi sanoma tunteesta, joka pitää ihmisen ihmisenä.

Näytelmän on ohjannut raahelainen pitkän linjan harrastajateatterilainen Päivi Rautio. Hänen mielestään näytelmän nimi on vähän hämäävä, ja Alzheimerin tauti on selvästi työkalu, jolla Pipatti on kaivanut esille kaiken ytimen.

Näytelmässä on neljä kantavaa voimaa, ja ne ovat loistavat näyttelijät Pekka Tervakangas ( Paavo Vuotinki), Heikki Tervakangas ( lääkäri Ilveskoski), Kirsi Kankkunen (Kerttu Vuotinki) ja Stina Koski (hoitaja Leena Alakuru). He ovat rakentaneet lavalle vahvat ja elämänmakuiset henkilöt. Porukkaan särmää tuo identiteettiään etsivä lääkäri.

– Roolitus on mennyt nappiin, Rautio myhäilee.

Näyelmän ensi-ilta on perjantaina 19. heinäkuuta Tuomiojan kylätalolla alkaen kello 19. Näytös kestää väliajan kanssa noin kaksi tuntia.

Lavalla herra Alzheimer ja kumppanit ovat kaikkiaan 11 kertaa. Esityksiä on keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina. Sunnuntaisin on kaksi näytöstä. Viimeinen esitys on sunnuntaina 4. elokuuta. Liput maksavat 15 euroa.