Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Nais­van­ki­loi­ta on syystä

Kestilän vankilan viimeinen miesvanki siirrettiin toisaalle tässä kuussa. Naisvankiloiden olemassaololle on painavia syitä. Suositus on mies- ja naisvankien erillään asuttaminen.

Kestilän vankila muuttui tässä kuussa naisavovankilaksi ja täytti 30 vuotta. Juhlavuonna vankilassa tapahtui kansainvälisiä suosituksia noudatteleva muutos, joka palvelee naisvankien hyvinvointia.

Äkkiä ajateltuna muutos seka-avovankilasta naisavovankilaksi ei ole suuri, mutta tarkemmin pohdittuna asia on iso ja tärkeä. Rikosseuraamuslaitoksen tilaama ja Kaisa Tammi-Moilasen vuonna 2020 tekemä selvitys naisvankien olosuhteista antaa kuvaa siitä, miksi naisvankiloita tarvitaan.

Selvityksessään Tammi-Moilanen raportoi vierailleensa kesän 2020 aikana kaikkiaan yhdeksässä vankilassa sekä tavanneensa vankiloiden henkilökuntaa ja naisvankeja. Vankilakäynneillään hän oli todennut epäkohtia naisvankien toimintojen järjestelyissä.

Lisäksi Tammi-Moilanen teetti naisvangeille vapaaehtoisen häirintäkyselyn, jonka palautti 64 naisvankia. Kyselylomakkeessa oli ollut muutama kysymys erilaisista seksuaalisen häirinnän muodoista.

Kyselystä selvisi, että 62,5 prosenttia vastanneista naisvangeista oli kokenut ainakin yhtä kysytyistä häirinnän muodoista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.