Noin 140 työn­te­ki­jää ei mene Py­hän­näl­lä tänään töihin – Teol­li­suus­lii­ton ju­lis­ta­ma lakko sulkee Pilk­lak­sen ja Juk­ka­ta­lon

Pyhäntä
Piklaksen Niko Riihimäki ja Jouni Leiviskä sekä Jukkatalojen Antti Knuutinen ja Jarno Matikainen keskustelivat perjantaina Piklaksen portilla, kuinka työntekijät ovat ottaneet lakkouutisen vastaan.
Piklaksen Niko Riihimäki ja Jouni Leiviskä sekä Jukkatalojen Antti Knuutinen ja Jarno Matikainen keskustelivat perjantaina Piklaksen portilla, kuinka työntekijät ovat ottaneet lakkouutisen vastaan.
Kuva: Sari Kihnula

Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa alkoi aamulla. Lakko koskettaa Pohjois-Suomen alueella isoa joukkoa talotehtaissa, puualan yrityksissä ja sahoilla työskenteleviä. Pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää, kun Teollisuusliitto on listannut lakonalaisten yritysten joukkoon sekä talotehdas Jukkatalo Oy:n että ikkuna- ja ovitehdas Piklas Oy:n.

Alan työehtosopimus päättyi jo marraskuun lopulla. Käydyissä neuvotteluissa työntekijäpuoli on katsonut, että työnantajan tarjoama esitys on kaukana tavoitteista ja sisältää heikennyksiä, joita ei ole voitu hyväksyä.

– Teollisuusliiton viesti neuvotteluista meille on ollut, että Metsäteollisuus ry haluaa heikentää työntekijöiden työetuja. Poistolistalla on paljon asioita, selventää Jukkatalo Oy:n pääluottamusmies Antti Knuutinen.

Jukkatalo Oy:n työsuojeluvaltuutettu, Pyhännän puutyöväen ammattiosaston puheenjohtaja Jarno Matikainen kuvailee saaneensa työntekijöiltä selkeän viestin, että Kiky-talkoot on tehty.

– Sama viesti on tullut meiltäkin, että Kiky on saatava pois, vahvistaa Piklas Oy:n pääluottamusmies Niko Riihimäki.

Ennen lakkoa työntekijät ovat tehneet Pyhännän tehtaissa voitavansa, että mahdollisimman suuri osa tilauksista on saatu etukäteen maailmalle ylityökiellosta huolimatta niin, että lakko aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa Piklaksen ja Jukkatalon asiakkaille. Lakkotoimista huolimatta talo- ja ikkunatoimituksia voidaan noutaa tehdasalueilta, koska lastaukset ja kuljetukset hoitaa yrittäjät.

Tuoreet lakkoviikon kuulumiset torstaina ilmestyvässä Siikajokilaaksossa.