Pääkirjoitus

No­peuk­sien las­ke­mi­nen alkanut

Honkala

Ely-keskus tiedottaa aloittavansa talvinopeuksiin siirtymisen torstaina, eli parhaillaan satasia käännetään 80:een useilla tieosuuksilla.

Jokaiseen syystalveen kuuluva tiedote on taas julkaistu ja tällä kertaa se on sisällön kärjen osalta seuraava: talvi- ja pimeän ajan nopeus-rajoitukset talvikaudella otetaan käyttöön koko maassa viimeistään viikolla 44. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella rajoitukset asetetaan viikoilla 43 ja 44. Merkkien vaihto aloitetaan torstaina 22.10.2020 niillä alueilla, joilla sää- ja keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Talvi tekee siis tuloaan. Illat pimenevät ja ilma viilenee. Lunta on maakunnan pohjoisimmissa osissa saatu jo melkoisesti, joten Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus vaikuttaa olevan ajan hermoilla. Alennettu nopeusrajoitus kysyy kuljettajilta kärsivällisyyttä. Erityisesti silloin kuin tiet ovat sulat ja olosuhde on muutenkin hyvä. Nykyautoissa kun 80 kilometrin tuntivauhti tuntuu herkästi matelulta.

Nopeusrajoituksen alentamiseen on kuitenkin syynsä. Ely-keskus kertoo, että tutkimusten mukaan talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten alaisilla maanteillä henkilövahinkoja aihettavat onnettomuudet vähenevät, liikenteen melu hiljenee ja pakokaasupäästöt pienevät.

Talvirajoituksilla on myös huomattava merkitys hirvionnettomuuksien määrän vähentämiseen. Nopeuksia alentamalla myös seu-raukset ovat lievemmät jos kaikesta huolimatta osuu pientareelta ajotielle ryntäävään sarvipäähän.

Alennettujen nopeusrajoitusten arvioidaan vähentävän 15 prosenttia henkilövahinkoon johtavia onnettomuuksia ja 29 prosenttia liikennekuolemia niillä teillä, joiden rajoituksia lasketaan. Vähenemä tarkoittaa vuosittain lähes 40 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, joissa vältetään noin kymmenen kuolemantapausta.

Näitä tilastoja vastaan on vaikeaa argumentoida, vaikka välillä tekisi mieli.