Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Onni Hi­la­ki­ven pitkä so­ta­tai­val päättyy – kaksi vuotta sitten löy­ty­neet jään­teet hau­da­taan Paa­vo­laan so­ti­laal­li­sin kun­nian­osoi­tuk­sin

Siikajoki/Paavola
Alikersantti Onni Hilakivi
Alikersantti Onni Hilakivi

Ankarissa Tali-Ihantalan taisteluissa kaatunut alikersantti Onni Hilakivi pääsee torstaina 17. marraskuuta kotimaan multiin lepäämään.

Siunaustilaisuus on Paavolan kirkossa kello 14 ja Hilakivi haudataan Paavolan sankarihautaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Siunauksen suorittaa isä Marko Patronen Oulun ortodoksisesta seurakunnasta ja vainajan arkkua kantavat Heikki ja Jouni Hilakivi. Paikalla on myös Puolustusvoimien sekä reserviläisten edustajat.

Kello 14 Paavolan kirkossa alkava siunaustilaisuus on kaikille avoin. Seurakuntatalolla vietettävä muistotilaisuus on vain kutsuvieraille ja vainajan omaisille tarkoitettu.

Suistamolla syntynyt Hilakivi kaatui 22-vuotiaana. Hän jäi kentälle, sillä kiivaiden taisteluiden vuoksi kaatuneiden etsiminen ja evakuointi oli mahdotonta. Vapaaehtoisten etsintäpartio löysi Hilakiven ja kahden muun sankarivainajan jäänteet kaksi vuotta sitten. Tulituksessa sotilaat olivat ilmeisesti saaneet täysosuman, jonka vuoksi jäänteitä oli vähän.

Luunsirpaleiden lisäksi nurmen alta löytyi tuntolevy, jonka taakse oli kaiverrettu nimi Onni. Dna-tutkimusten ansiosta Hilakiven henkilöllisyys saatiin varmistettua.

Vuosina 1939-1945 käydyissä sodissa kaatui yli 93 000 sotilasta, joista suurin osa on haudattu kotikuntaansa. Kentälle jäi tai katosi noin 13 000 sotilasta, joista lähes 1 600 haudattiin jo sodan aikana tunnistamattomana. Hukkuneita arvioidaan olleen lähes 300.

Onni Hilakivi julistettiin kuolleeksi ja siunattiin poissa olevana Paavolan sankarihautaan 1948.

Kentälle jääneen Hilakiven jäänteet löysi vapaaehtoisten Karjalan Valli -ryhmä, joka etsii talvi- ja jatkosodan taistelukentiltä vainajien jäänteitä. Kaksi vuotta sitten löytynyt Hilakivi oli sadas ryhmän löytämä sankarivainaja.

Taistelukentillä etsintöjä on tehnyt noin 60 vapaaehtoista kahdeksassa ryhmässä. Karjalan Valli on yksi näistä ryhmistä. Ryhmien työtä ohjaa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys.