Lukijalta
Mielipide

On­nis­tu­nut retki Isolle Pa­ju­suol­le

Suoretkeläisistä Arto Pellikka, Sirkka-liisa Väänänen, Ilmari Juutilainen, Mauri Huhtala ja Hilkka Nissinen. Kuva Merja Ylönen.
Suoretkeläisistä Arto Pellikka, Sirkka-liisa Väänänen, Ilmari Juutilainen, Mauri Huhtala ja Hilkka Nissinen. Kuva Merja Ylönen.
Kuva: Merja Ylönen

Meillä oli hieno retki Pyhännän Isolle Pajusuolle tiistaina 20.6. Perhosasiantuntijan Ilmari Juutilaisen opastuksella havaittiin ja tunnistettiin muun muassa rahka- ja muurainhopeatäpliä, joiden esiintyminen suolla kertoo osaltaan, että Iso Pajusuo on arvokas elinympäristö muun muassa suoperhoslajeille. Suonokiperhonen, räme- ja metsämittari, herttakangasyökkönen, kanervakimalainen ja erakkomehiläinen saivat myös merkinnän havaintolistaan. Keltavästäräkki ja pohjasirkku, kapustarinta, pikkukuovi, valkoviklo, tilhi, käki - kivoja lintuhavaintojakin kertyi.

Hilla kukki parhaimmillaan suokukkien ja tupasvillan kanssa ja viimevuotiset karpalot maistuivat. Suo on siis kaiken lisäksi hyvä marjasuo ja vieläpä helppokulkuinen. Maisemaan tuovat vaihtelua runsas kelokko ja metsäsaarekkeet isoine kivineen.

Luonnontilainen Iso Pajusuo ansaitsee säilyä luontohelmenä kasveille, eläimille ja ihmisille. Samalla tulee suojeltua ilmastoa ja alapuolista vesistöä, Maaselänjokea ja Rahajärveä.