Oulun ete­läi­sen kir­jas­to­kih­lat

Pyhäntä ja Siikalatva
Oulun eteläisen alueen kirjastot ollaan kokoamassa yhdeksi ryhmäksi. Yksiin -hanketta hallinnoidaan Ylivieskasta käsin ja sekä Pyhäntä että Siikalatva ovat jo päättäneet lähteä mukaan. Oulun eteläisen alueen kirjastoja samaan järjestelmään yhdistävä Yksiin -hanke laajentaisi myös Siikalatvan ja Pyhännän kirjastojen aineistokapasiteettia. Kirjastonhoitaja Eveliina Lemmetyisen mielestä yhdistyminen on hyvä asia.
Oulun eteläisen alueen kirjastot ollaan kokoamassa yhdeksi ryhmäksi. Yksiin -hanketta hallinnoidaan Ylivieskasta käsin ja sekä Pyhäntä että Siikalatva ovat jo päättäneet lähteä mukaan.
Oulun eteläisen alueen kirjastot ollaan kokoamassa yhdeksi ryhmäksi. Yksiin -hanketta hallinnoidaan Ylivieskasta käsin ja sekä Pyhäntä että Siikalatva ovat jo päättäneet lähteä mukaan.
Kuva: Anna Hämeenaho

Latvapitäjien kirjastoja on talven mittaan kosiskeltu mukaan Oulun eteläisen alueen yhteiseen kirjastoryhmään. Sekä Pyhäntä että Siikalatva ovat vastanneet kosintaan myöntävästi.

Ylivieskan kaupunginkirjaston hallinnoimassa Yksiin -hankkeessa on mukana 14 kuntaa, kaksi kirjastoryhmittymää (Kiri- ja Tiekkö-kirjastot) sekä yksittäinen Reisjärven kunnankirjasto.

Yhdistymisen myötä yhdellä kirjastokortilla asiakkailla olisi käytössään sekä laajemmat kokoelmat että henkilöstön erikoisosaaminen. Taloudellisiakin etuja löytyy, sillä kirjastojärjestelmäkustannukset tipahtaisivat kunnittain vähintään viidenneksellä.

– Joukossa on niin paljon enemmän voimaa, kun ajatellaan aineistohankintoja ja järjestelmäkustannuksia. Saadaan myös leveämmät neuvotteluhartiat, Siikalatvan puolella asiaa eteenpäin vienyt kirjastonhoitaja Eveliina Lemmetyinen tiivistää.

Lemmetyisen mukaan kirjastoalalla suhtaudutaan yleensä jo lähtökohtaisesti positiivisella mielellä kehitysasioihin. Poisjääviä kuntia tuskin on, mutta mikäli joku niin päättää tehdä, tietää tietokannasta eroaminen noin 6 000–8 000 euron kustannuksia. Tietokantojen yhdistämisestä Siikalatvan kertakulut ovat 1 600 euroa ja Pyhännällä 500 euroa.

Lisää aiheesta 22.5. Siikajokilaaksossa