Lukijalta
Kolumni

Paasto val­mis­taa suureen juhlaan

-

Viime sunnuntaina vietettiin laskiaissunnuntaita. Kirkkovuodessa laskiainen aloittaa pääsiäisjakson, ja nimi laskiainen (Esto mihi) viittaa paastoon laskeutumiseen. Varsinainen pääsiäistä edeltävä, 40 arkipäivää kestävä paasto alkoi eilen tuhkakeskiviikkona. Paaston aika huipentuu pääsiäistä edeltävään hiljaiseen viikkoon. Näin se valmistaa edessä olevaan suureen pääsiäisen juhlaan.

Nykyaikana paastolla voi ihmisten mielissä olla monta muotoa. Entistä enemmän ihmiset keskittyvät henkiseen hyvinvointiin ja rauhoittumiseen. Paastonaika voi olla jollekin pyrkimystä yksinkertaiseen elämäntyyliin. Toiselle kiireisen arjen keskellä olevalle se voi olla pysähtymistä miettimään, mikä itselle on elämässä oleellista ja tärkeää.

Hengellisessä mielessä paastosta tulisi puhua nykyistä enemmän. Helposti kadotetaan yhteys kirkkovuoden sisältöön. Luterilaiseen perinteeseen kuuluva paasto kutsuu meitä tutkimaan itseämme ja kehottaa osoittamaan kuuliaisuutta Jumalan tahdolle, seuraamaan Jeesusta ja kantamaan ristiä sekä auttamaan lähimmäisiä. Se antaa erinomaisen mahdollisuuden hiljentyä ja pysähtyä Jumalan sanan äärelle.

Jokaisella ihmisellä on oma elämänpolkunsa. Paaston aikana voimme kääntää ajatuksemme maailmallisista asioista oman sydämemme tutkiskeluun, katumukseen, parannukseen sekä Jumalan etsimiseen. Toisaalta voimme pohtia sitä, kuinka toimimme lähimmäisiämme kohtaan, etenkin heikoimmassa asemassa oleviin. Raamattu opettaa: ”Kantakaa toistenne taakkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain.” (Gal. 6:2) Vaikeuksien keskellä on tärkeää kuunnella ja rohkaista ystävää.

Laskiaissunnuntaina Jeesuksen julkinen toiminta saavuttaa käännekohtansa. Vaellus Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa, alkaa. Mutta juuri tällä tiellä Ihmisen Poika kirkastetaan. Jumalallinen rakkaus voittaa antaessaan itsensä alttiiksi kuolemaan asti.

Jumala tahtoo hyvyydessään vetää ihmistä lähelleen. Jumalan valmistaman pelastuksen näkökulmasta oleellista on se, että ihminen turvautuu Jumalan valtakunnan evankeliumiin ja uskoo Jeesukseen, joka kärsi ja kuoli koko maailman syntien tähden. Kristuksen kärsimystien päämäärä oli voitto synnistä ja kuoleman vallasta. Ylösnousemisellaan hän avasi seuraajilleen tien taivaaseen.

Olli LohiRaahen seurakunnasta, Siikajoen kappalainen
.