Kolumni

Pää­toi­mit­ta­ja bussin alle

-
Kuva: Vesa Joensuu

Paikallismedia saa harvoin yhtä runsaasti julkisuutta kuin Ilmajoki-lehti sai toissa viikolla sen jälkeen, kun lehden päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali irtisanoutui.

Jos jollekin on vielä epäselvää mitä Ilmajoella tapahtui, tässä kertaus: ilmajokinen kunnanvaltuutettu päätti keväällä osallistua Espanjan-matkalta kotiuduttuaan valtuuston kokoukseen, vaikka yleinen ohjeistus kehotti jokaista maahan palaavaa kahden viikon karanteeniin ja kunta oli ohjeistanut valtuutettuja hankkimaan tällaisessa tapauksessa itselleen varajäsenen.

Ilmajoki-lehti aikoi julkaista asiasta uutisen. Ensiksi valtuutettu aikoi vetää yrityksensä ilmoitukset pois lehdestä mikäli lehti uutisoi hänen asiastaan. Tämän jälkeen myös Ilmajoen kunnanjohtaja vaati, että lehti jättää uutisen kirjoittamatta. Kun päätoimittaja päätti noudattaa journalistin ohjeita ja julkaisi uutisen, lomautti lehden hallitus päätoimittajan käytännössä välittömästi. Syyksi väitettiin tuotannolliset ja taloudelliset, mutta jokainen ymmärsi, että kyseessä oli kurinpitotoimi.

Lomautuksia tulee ja menee, eikä päätoimittajan kohtaama painostus saati ilmoitusten poisvedolla uhkailu ole erityisen poikkeuksellista, mutta se, että lehden hallitus heittää painostuksen alla päätoimittajan myös bussin alle, on täysin anteeksiantamaton teko. Päätoimittaja veti tilanteesta ainoa oikean johtopäätöksen ja erosi tehtävästään. Lehden journalistinen riippumattomuus oli mennyttä.

Asiaa ruodittiin aiheesta läpi suomalaisen mediakentän, sillä vastaavaa ei ollut aikoihin nähty.

Paikallislehti tai mikään muukaan sanomalehti ei ole kunnan tai kenenkään muunkaan tiedottaja, eikä lehti ei saa koskaan luovuttaa journalistista päätäntävaltaa ulkopuolisille. Ilmajoella asiaa ei ollut ymmärretty, vaikka lehden hallituksessa istuu Ilmajoki-lehden entinen päätoimittaja.

Huvittavaa oli myös se, ettei lehden hallitus suostunut kommentoimaan asiaa julkisesti, koska se piti päätoimittajan eroa lehden sisäisenä asiana. Todellisuudessa tilanne oli kaikkea muuta, ja lopulta hallitus julkaisikin reilun anteeksipyynnön.

Sanotaan, että luottamuksen voi menettää vain kerran, ja yleensä jos näin käy, vaihtuu julkaisussa päätoimittaja. Ilmajoella tilanne on nurinkurinen, sillä luotettava taho päätti lähteä ja luottamuksen romuttanut hallitus jäi. Onnea vaan uuden päätoimittajan rekrytointiin. Kyseinen paikka ei liene tällä hetkellä maan houkuttelevin.

Olen toiminut Siikajokilaakson päätoimittajana reilut kaksi ja puoli vuotta ja tämän lyhyen otannan perusteella paikallislehden ja jokivarren kuntien yhteiselo on ollut pääasiassa sujuvaa, sillä kaikki ovat ymmärtäneet roolinsa. Välit ovat asialliset, aika ajoin tulee kovaakin palautetta ja hyvä niin. Viisaus ei asu yksin kenessäkään meissä ja asioista pitääkin vääntää. Kuntien hyvinvointi on meidän jokaisen – myös paikallislehden etu, mutta jos ikävää uutisoitavaa tulee, siitä pitää kertoa sekä lehden tilaajille että veronmaksajille rehellisesti.

Juha Honkala