Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Paa­vo­lan rumin tontti ko­mis­tuu – Kes­kus­tiel­le nousee ri­vi­ta­lo­ja

Paavo Mustonen mittailee Keskustien kulmassa olevaa tonttia. Rivitalon rakentaminen alkaa lokakuussa.
Paavo Mustonen mittailee Keskustien kulmassa olevaa tonttia. Rivitalon rakentaminen alkaa lokakuussa.
Kuva: Kirsi Junttila

Vuosikymmenet miehen mittaista horsmaa työntänyt kulmatontti Paavolan Keskustiellä muuttuu uuteen uskoon. Tontin on ostanut Rakennus ja sisustus Pate Oy, joka rakentaa sille kaksi rivitaloa. Toisen rakennustyöt alkavat lokakuussa. Tonttia on jo karsittu ja kunnallistekniikan rakentaminen aloitettu.

Viimeksi Paavolaan on rakennettu rivitaloja noin 30 vuotta sitten. Tuolloin, 1980-luvun lopulla, valmistuivat Kosulantien talot.

Uusien rakentamista on hidastanut hyvällä paikalla olevien tonttien puute. Rivitaloille on varattu tontit Hemminkankaantieltä ja seurakuntatalon taakse tulevalta alueelta, mutta monien mielestä paikat ovat liian kaukana palveluista.

– Tämä tontti on keskeisellä paikalla. Enää tämän keskemmälle ei pääse, naurahtaa rakennusyrittäjä Paavo Mustonen.

Hyvälle paikalle nousevat asunnot kiinnostavat asukkaita ja ensin rakennettavan talon kaikki kolme huoneistoa on jo varattu.

Tosi toimet tontilla alkavat lokakuussa. Ensi keväällä valmistuvaan rakennukseen tulee kolme huoneistoa, joista pienin on 64 neliömetrin ja suurin 80 neliömetrin kokoinen. Lisäksi tontille nousee autokatos ja varastorakennus.

– Asunnot tehdään räätälöityinä asiakkaan tarpeen mukaan. Asiakas on voinut vaikuttaa asunnon kokoon ja on voinut valita itse sisämateriaalit, Mustonen kertoo.

Samalla tavalla rakentaja räätälöi toisenkin rivitalon, johon suunnitellaan neljää noin 65 neliömetrin kokoista huoneistoa. Sen rakentaminen alkaa Mustosen mukaan muutaman vuoden sisällä. Molempiin rakennuksiin tulee maalämpö.

– Kaukolämpöverkosto on ihan vieressä ja rakentajalle se olisi ollut halvempi vaihtoehto. Mutta asukasta ajatellen kaukolämpö on kallis, joten päädyin maalämpöön, Mustonen perustelee valintaa.

Molempiin rivitaloihin tulee puinen ulkovuoraus. Talot on suunnitellut Mustonen itse asiakkaitten toiveitten mukaan. Rakennekuvat ja lopulliset suunnitelmat on tehnyt Arkkitehtitoimisto S. Vedenoja. Sähkösuunnitelmista vastaa Kuusisalo Oy ja LVI-kuvista LVI suunnittelu Ervasti Oy. Sähköurakoitten kilpailutus on vielä kesken.

Voimassa olevassa Paavolan asemakaavassa tontti on merkitty AB-tunnuksella. Se on perua vuodelta 1974, jolloin tontille kaavailtiin linja-autoasemaa. Kaavamerkinnän vuoksi rakentajan on täytynyt hakea poikkeamislupaa, jonka vuoksi rakentamisen aloittaminen viivästyi 1,5 kuukaudella.