Paa­vo­lan Veden Raimo Lampi jäi eläk­keel­le – eläk­keel­lä ollaan, ei suun­ni­tel­la, hän sanoo

Raimo Lampi lähti eläkkeelle ja jätti Kyyräntien toimiston hyviin käsiin. Hän vielä haluaa kiittää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita mukavista työvuosista.
Raimo Lampi lähti eläkkeelle ja jätti Kyyräntien toimiston hyviin käsiin. Hän vielä haluaa kiittää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita mukavista työvuosista.
Kuva: Kirsi Junttia

Vuoden vaihtuessa vaihtui myös Raimo Lammen toimenkuva. Paavolan Veden toimitusjohtajasta tuli virallisesti entinen toimitusjohtaja ja uusi eläkeläinen.

Mitäs nyt on suunnitelmissa, ruukataan eläkkeelle jääviltä kysyä. Niin on kysytty Lammeltakin monta kertaa.

– Ei eläkkeellä oleminen ole sellaista mitä suunnitellaan. Eläkkeellä ollaan. Nyt on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä monenlaista, hän vastaa.

Kaikenlaista puuhaa miehelle tarjoavat talo ja kesämökki. Lisäksi hän haluaa viritellä uuteen eloon lempiharrastustaan, matkailua. Niin matkailuauto kuin moottoripyöräkin lähtisivät mielellään tien päälle isännän kanssa.

Yksi asia on varma. Kunnallispolitiikkaan Lampi ei aio osallistua.

– Olen tietyllä tavalla ollut 40 vuotta mukana kunnallisessa elämässä. Katson, että olen oman osuuteni tehnyt, hän toteaa.

Varmaan geenit vetivät aikoinaan nuorta miestä vesijohtojen maailmaan, sillä isä Martti Lampi toimi Oulun läänissä vesihuollon kehittäjänä sekä teki pitkän uran Paavolan Veden toimitusjohtajana.

Yhtiön vesihuoltoinsinööriksi Raimo Lampi valittiin 1981 ja toimitusjohtajaksi 1994. Siikajokisten vesiasioita hän on hoitanut yli miesmuistin, liki 40 vuoden ajan.

Ja on viihtynyt työssään. Siinä ovat auttaneet hyvä porukka, mielenkiintoinen yhteistyö muiden alojen kanssa ja hyvä hallitus.

– Yhtiön hallitus on luonut suuntaviivat ja antanut mahdollisuuden toteuttaa niitä. Yhteistyö on onnistunut, Lampi kiittää.

Vuosien aikana vesiyhtiö on rakentanut vedenottamoita ja vedenkäsittelylaitoksia. Valtava kehitys on tapahtunut jätevesipuolella.

– Nyt yhdyskuntaveden aiheuttama kuormitus Siikajoen veteen on noin prosentin luokkaa, Lampi painottaa.

Vesiyhtiön suurin asiakas on maatalous, ja Lampi on hyvillään, että yhtiö on pystynyt palvelemaan suuria kotieläintiloja. Vuonna 2016 tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan maataloustuottajat ovat erityisen tyytyväisiä vesiyhtiön toimintaan.

– Vesihuollon täytyy toimia, jotta maatalous voi toimia. Kaikissa maaseutukunnissa ei olisi pystytty näin hyvin palvelemaan suuria maatalousyksiköitä, Lampi pohtii.

Vesiyhtiössä seurataan aitiopaikalta kunnan kehitystä. Uusien kotien rakentaminen näkyy uusina verkostoon liittyjinä.

– Parhaimpina vuosina oli 50-60 liittyjää ja kunnassa rakennettiin paljon. Tänään liitttyjät voi laskea yhden käden sormilla, rakentaminen on pysähtynyt täysin, Lampi toteaa.

Siikajoen väestöennuste ei näytä hyvältä. Se on haaste myös vesiyhtiölle, sillä 50-vuotiaan vesijohtoverkoston uusiminen maksaa noin 10 miljoonaa euroa. Velaton yhtiö joutunee ottamaan lainaa, sillä yhteiskunnalta tukea ei tule. Valtaosa rahoituksesta kerätään vesimaksuina, ja siksi kuntaan pitäisi saada uusia asukkaita.

– Kunnassa pitäisi olla rakennuspaikkoja, joissa tiet, vesi, viemäri, sähkö ja netti valmiina. Kun joku tulee kysymään tonttia, hän pääsee heti rakentamaan, Lampi miettii houkuttimia.

Hyvä talousvesi on vahva valtti, ja vesi saa joka vuosi kesäasukasillassa mökkiläisiltä kiitosta. Mutta juoko toimitusjohtaja emeritus itse vettä ruuan kanssa?

– Vissyvettä. Ei koskaan hanavettä. Mutta voin suositella sitä, vesi on hyvää, Lampi naurahtaa.

Raimo Lampi

Syntynyt 1956

Koulutukseltaan tie-ja vesirakennusinsinööri

Paavolan Veden vesihuoltoinsinööri 1981-1994

Paavolan Veden toimitusjohtaja 1994-2020

Eläkkeellä 1.1.2020 alkaen