Pai­kal­leen ei voi jäädä – Elin­kei­no­elä­män ke­hit­tä­mi­nen jatkuu

Pyhäntä
Kunnanjohtaja Jouko Nissinen pohtii, että Pyhännällä ei jäädä paikoilleen, vaan tehdään edelleen töitä muun muassa uusien asukkaiden houkuttelemiseksi.
Kunnanjohtaja Jouko Nissinen pohtii, että Pyhännällä ei jäädä paikoilleen, vaan tehdään edelleen töitä muun muassa uusien asukkaiden houkuttelemiseksi.
Kuva: Sari Kihnula

Pyhännän kunnan menot ja tulot ovat olleet tasapainossa niin, että alijäämäinen tilinpäätös on kirjattu edellisen kerran vuonna 2006.

– Vuonna 2019 verotulokehitys ei ollut odotuksen mukainen. Lisäksi oli kertaluontoisia menoja, mutta myös palvelutaso nousi, listaa kunnanjohtaja Jouko Nissinen.

Viime vuonna saatiin käyttöön uusi kuntosali ja liikuntahallin laajennus. Alkukesästä juhlittiin liikekeskuksen avajaisia, jonka neliöistä puolet on kunnan kiinteistöyhtiön kautta vuokrattu pienille yrityksille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisessa merkittävä muutos toteutui vuoden 2019 alusta, kun myös sosiaalipalvelut siirtyivät Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen vastuulle. Sote-palveluiden kokonaispaketista neuvoteltaessa painotettiin, että Pyhännällä halutaan turvata kuntalaisille entistä paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut. Näin sovittaessa tiedossa oli, että odotettavissa on kustannusten nousua.

Syyskuussa alkaneet Piiparinmäen tuulivoimapuiston rakennustyöt ovat tuoneet lisää tulevaisuuden uskoa. 32 tuulivoimalan puisto valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Kyseessä on merkittävä kiinteistöverotulolähde kunnalle, kun yhden tuulivoimalan on laskettu tuovan noin 30 000 euron kiinteistöverotulot vuodessa. Vaikka tuulivoimaeuroja oletettavasti heruu kunnan kassaan vuosikaudet lähes miljoona euroa vuodessa, ei Jouko Nissinen pidä mahdollisena, että tulevaisuutta rakennettaisiin pelkästään näiden eurojen varaan. Elinkeinoelämän kehittämisen täytyy jatkua aktiivisena myös tulevina vuosina.

Painetta kunnan menoihin tuo väestörakenteen muutos. Pyhännän väestörakenne on ollut pitkään nuorekas.

– Väki vanhenee ennusteiden mukaan jatkossa meilläkin voimakkaasti ja nopeasti. Tämä muutos kasvattaa sote-menoja.

Kuntatalouden epävarmuus on lähivuosina erittäin suuri ongelma.

– Kunnan johtaminen on kuin suolla juoksemista: Jos seisot, alat vajota, jos astut eteenpäin et tiedä, onko siellä pitävää pohjaa.

Nissinen katsoo, että paikalleen ei voida jäädä. Kunnan kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Tästä hyvä esimerkki on kylälle uutta eloa tuonut liikekeskus, jonka rakentamisen suunnittelu aloitettiin jo puolenkymmentä vuotta ennen kuin rakentaminen alkoi. Myös Piiparinmäen tuulivoimapuiston selvitystyö alkoi jo 2012, kaava valmistui 2015 ja viime vuonna alkoi rakentaminen.

Artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan 6.2. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.