Pääkirjoitus
Tilaajille

Päivä par­ras­va­lois­sa

Nähtäväksi jää, onko turvetuottajien vappuaattona toteuttamalla moottorimarssilla alan tulevaisuuden kannalta myönteisiä vaikutuksia. Sekin olisi jo paljon, jos nykyiset tuotantoalat saataisiin nostaa loppuun.

Turvetuottajien vetoomuksen Eduskuntatalon edustalla vastaanotettuaan elinkeinoministeri Mika Lintilä jakoi myötätuntoa yrittäjille. Lupausta turpeen uusiutuvaksi luonnonvaraksi saamisesta ei tullut. Ei myöskään toivoa, että turvetuotannon alasajoon tähtäävä kehitys olisi peruttavissa.

Hallitus teki puoliväliriihessä päätöksen, että turvetuotannosta luopuville yrittäjille valmistellaan luopumispaketti ja lämpölaitosten pienimuotoista turpeen polton verotusta helpotetaan. 60 miljoonaa euroa kuulostaa paljolta, mutta se on vain noin 50 000 euroa per yritys. Jos raha kokonaisuudessaan saadaan ohjatuksi yrityksille, lämmittää se hetken yrittäjän mieltä, jolta työt ovat loppuneet tai vähenneet merkittävästi yhdessä talvessa. Verottoman turpeen käytön alarajan nostamisesta 5 000 megawattitunnista 10 000 megawattituntiin tuo työtä pienille voimalaitoksille turvetta tuottaville. Verovapaan turpeen määrä on kuitenkin niin pieni, että se kuluisi ison voimalaitoksen kidassa päivässä.