Pääkirjoitus

Pankkien jymypaukku

Raahen Seudun Osuuspankki, Ruukin Osuuspankki ja Vihannin Osuuspankki pudottivat tiistaiaamuna viikon uutispommin. Pankit puuhaavat yhdistymistä yhdeksi entistä isommaksi pankiksi.

Syrjäkylillä tällainen uutinen herättää luonnollisesti epäilyksiä. Miten käy oman kylän konttorin, saako Ruukista jatkossa pankkipalveluita ja niin edelleen. Juuri nyt näyttää vahvasti siltä, että saa – ja pankkien edustajien mukaan entistä parempaa.

Rahoitusala on tänä päivänä yhä merkittävissä määrin volyymibisnestä. Pankkien korkokatteet ovat laskeneet vuoden 2008 talouden taantuman jälkeen tasolle, joka ei alan toimijoita tyydytä. Samaan aikaan kun kuluttajat ovat saaneet nauttia matalista koroista, on pankit joutuneet keksimään uusia liiketoimintoja ja sopeuttamaan muutenkin toimintaansa muuttuvaan maailmaan. Esimerkiksi Osuuspankkiryhmässä pankkien määrä on pudonnut vuosien saatossa yli tuhannella pankilla, eli entistä leveämpiä hartioita on haettu muuallakin kuin Raahen seutukunnassa.

Kolmen pankin yhdistäminen yhdeksi lisää jokaisen konttorin henkilö- ja osaamisresurssia. Kun asiakkaalla käytössä on viiden sijaan 50:n osaajan verkosto, löytyy vastaukset nopeasti myös sellaisiin kysymyksiin, joihin aiemmin ei välttämättä ole pystytty vastaamaan.

Pankkien yhdistyminen on mainio uutinen alueen elinkeinoelämän kannalta. Kun alueelta löytyy entistä vahvempi rahoittaja, on yrityksillä entistä paremmat mahdollisuudet kasvaa. Ja kasvua tarvitaan, sillä ei tarvitse kuin katsella kunkin fuusioon osallisen konttorin kylänraitteja, niin meno on ollut paremminkin hiljenemään päin jo jonkin aikaa.