Pei­jais­keit­to kelpaa ky­lä­läi­sil­le

Siikalatva/Piippola
Hirvipeijaiset ovat Piippolassa koko kylän tapahtuma ja kävijämäärä lähenteli kolmea sataa. Kalliomaan porukan metsästäjät tulevat kiltissä jonossa keittiöön suorittamaan viime hetken makutestiä. Himpun verran lisättiin suolaa. Kallionmaan hirviporukan johtaja Raimo Paakkonen varmistaa, että sopassa on tarpeeksi suolaa. Peijaisiin tunnelmaa loi Jokihelmen opiston eli Jokilaaksojen pelimanniryhmä, jossa on soittajia muun muassa Haapavedeltä ja Piippolasta. <p>Suurin osa ruokailijoista kävi syömässä soppaa ensimmäisen tunnin aikana. Myytäväksi jäi 140 litrasta vain parikymmentä.</p> Timo Hankonen punnitsi näppituntumalla hirvipaistin paino ja osallistui arvauskisaan. <p>Risto Ikola tunnusti lautasta palauttaessaan olevansa elämänsä ensimmäistä kertaa peijaisissa, mutta tuskin jäi viimeiseksi, sen verran hyvältä ruoka maistui. </p>
Hirvipeijaiset ovat Piippolassa koko kylän tapahtuma ja kävijämäärä lähenteli kolmea sataa.
Hirvipeijaiset ovat Piippolassa koko kylän tapahtuma ja kävijämäärä lähenteli kolmea sataa.
Kuva: Anna Hämeenaho

Hirvipeijaisperinne löytyy lähes kylältä kuin kylältä.

Piippolassa nykymallin peijaisperinne yltää ainakin 1960-luvulle. Tuolloin koulun kellariruokalasta kannettiin niin pöydät, lautaset kuin kattilat portaikon kautta ylös juhlasaliin. Metsämiehet tekivät kiltisti sen, minkä yli neljä vuosikymmentä koulukeittolaa hymyn kanssa emännöinyt Asta Hankonen määräsi.

Nykyisin peijaispaikka on Jedulla, jossa kaikki hoituu huomattavasti modernimmilla välineillä kuin viisi vuosikymmentä sitten. Käskynjako kuuluu silti edelleen emännälle.

– Eivät ne oo natissu, kun oon komentanu. Aika usein tiskivuorot on haluttuja, kun oletetaan, että se on helppo paikka, Tiina Hammar naureskelee.

Seitsemästä Piippolan jahtiporukasta peijaisvuoro oli tällä kertaa Kalliomaan porukalla.

– Kämpillä pilkottiin 40 kiloa paistia 2 x 2 sentin palasiin ja pistettiin pakkaseen. Jauhelihaa ja filettä jäi huutokauppaan, porukan johtaja Raimo Paakkonen kertoo metsästäjien kokoontuessa kattilan ääreen viime hetken makutarkistukselle.

– Ei sitä moni arvosta ja aattele, miten kauan menee, että ollaan tässä vaiheessa, Niko Below pohdiskelee keittoa maistellessaan.

Kävijämäärästä päätellen arvostusta piisaa, sillä Piippolan peijaiskeitolla kävi kaikkiaa 283 ihmistä. Suurin piirtein saman verran kuin vuosi sitten.

Aiheesta lisää 7.11. Siikajokilaaksossa