Pekka Pouk­ku­la uskoo unel­maan – yrit­tä­mi­sen polte on vahva

– Haasteita välillä on, mutta pääasiassa arki on elämän makuista. Harvassa työssä ilo pursuaa niin kuin tässä, Pekka Poukkula myhäilee.
– Haasteita välillä on, mutta pääasiassa arki on elämän makuista. Harvassa työssä ilo pursuaa niin kuin tässä, Pekka Poukkula myhäilee.
Kuva: Kirsi Junttila

Alussa oli yrittäjä, unelma ja velka. Siitä vei eteenpäin yrittämisen polte sekä usko omaan osaamiseen ja omaan alaan.

– Velkaa oli noin miljoona euroa. Ehkä tässä iässä ei enää uskaltaisi, pohtii Karentian toimitusjohtaja, yrittäjä Pekka Poukkula.

Polte ja usko omaan unelmaan olivat polttoaineita, joiden voimalla Poukkula perusti yrityksensä vuonna 2006. Ensin avautui mielenterveyskuntoutujien Wäinö-koti Raaheen ja jo seuraavana vuonna iso asumis- ja palveluyksikkö Siikajoen Karinkantaan. Toimintaa on myös Lumijoella.

Vuosien myötä Karentia on kasvanut ja on nykyisin merkittävä työnantaja. Sen toimipaikoissa on yhteensä noin 80 asukasta ja henkilökuntaa on yli 40 työntekijän verran. Kun mukaan lasketaan lomittajat, on talon kirjoilla noin 60 työntekijää.

Kehitysvammaisten ja muiden tukea tarvitsevien parissa yrittäminen on aivan omanlaistaan. Ensinnäkin toimitilat ovat merkittävässä roolissa. Niiden on oltava kaikkien säädösten mukaisia ja lisäksi viihtyisiä, sillä onhan kyse ihmisten kodista.

Lisäksi ala on työvoimavaltaista. Asukkaista joku voi tarvita enemmän tukea kuin toinen, ja osaa valvotaan myös yöllä.

Oman mausteensa tuo vielä kehitysvammaisten itsemääräämisoikeus. Silloin tällöin Karentiassa keskustellaan, missä menee huolenpidon ja itsemäärämisoikeuden raja.

Yrittäjän näkökulmasta ala ei ole fyysisesti raskas, mutta henkistä taakkaa on paljon enemmän. Vaikka tukena on hyvä henkilökunta, ovat viime kädessä yrittäjät vastuussa monesta asiasta ja monelle taholle.

– Asukkaisiin kiintyy ja heistä tuntee isällistä vastuuta. Lisäksi on vastuu henkilökunnasta, sillä moni saa meiltä toimeentulon. Yöt nukun känny sängyn vieressä, Poukkula paljastaa.

Mielenkiintoa kehitysvamma-alan yrittämiseen Poukkulan mukaan tuo se, että asiakkaita on monella tasolla: asukkaat, heidän omaisensa ja kotikunnat. Kaikki täytyy pitää tyytyväisinä ja samalla on täytettävä lakisääteiset velvollisuudet.

– On oltava hereillä koko ajan ja pidettävä palvelu siinä kunnossa, että ihmiset haluavat olla asiakkaina, hän toteaa.

Kuntien tiukka rahatilanne näkyy Karentiassakin. Kunnissa seurataan entistä tarkemmin sitä, että asukkaiden tarpeiden ja palvelun hinnan suhde on ostajalle sopiva.

– Liikan ei voi korostaa sitä, että tällä alalla ollaan palveluammatissa. Jokaisella yrittäjällä on aina sydän mukana, mutta kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, on sydämen ja inhimillisyyden oltava vielä enemmän mukana. Jos ne unohtuu, on vain kuoret jäljellä, Poukkula pohtii.

Kuluneiden 13 vuoden aikana asumispalvelu-ala on muuttunut paljon. Suurin muutos on se, että pienet perheyritykset ovat väistymässä suurten ketjujen tieltä.

– Se on äärettömän surullinen kehityskulku, Poukkula huokaa.

Pienet sote-alan yritykset ovat lähteneet yrittäjän ideologiasta ja haaveesta tarjota julkiselle palvelulle vaihtoehtoja. Jokainen yrittäjä rakensi oman näköistään palvelua sydänverellään.

Isot ketjut ovat omaksuneet tietyn konseptin, joka kopioidaan kaikkiin ketjun toimipisteisiin. Asiakkaille tarjottavat vaihtoehdot vähenevät, koska liian suuret kilpailutukset voivat olla haaste perheyrityksille.

– Sote-ratkaisun pitäisi olla sellainen, että pienet pysyisi mukana. Olisi hyvä kun palvelua tuottavat julkinen, yksityinen ja kolmas sektori. Silloin ei tulisi monopolia kenellekään, Poukkula arvioi.

Karentia-kodit

Perustettu vuonna 2006

Omistajina Pekka ja Teija Poukkula sekä Juho ja Niina Oksa

Tarjoaa tuettua palveluasumista kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja muuten erityistä tukea tarvitseville

Kehitysvammaispalveluja Siikajoen Karinkannassa, Lumijoella ja Raahessa

Mielenterveyspalveluja Raahessa