Perusta it­sel­le­si kesäksi 4H-yri­tys – kasvata työn lomassa jät­ti­kur­pit­sa

Siikajoen 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtaja Pirkko Paakkari odottaa innokkaana, kuinka isoja kurpitsoita näistä siemenistä kasvaa. Viehättävä Kreivinsaari olisi Paakkarin mukaan myös hyvä paikka 4H-kesäkahvilalle. Arkistokuva
Siikajoen 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtaja Pirkko Paakkari odottaa innokkaana, kuinka isoja kurpitsoita näistä siemenistä kasvaa.
Siikajoen 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtaja Pirkko Paakkari odottaa innokkaana, kuinka isoja kurpitsoita näistä siemenistä kasvaa.
Kuva: Kirsi Junttila

Kevät on tuonut tullessaan uudenlaista ilmettä Siikajoen 4H-yhdistykseen. Toiminnajohtaja Salla Pesälä jäi äitiyslomalle ja hänen saappaisiinsa astui monille jo ennestään tuttu Pirkko Paakkari Siikajoenkylältä.

Ensimmäisten viikkojen aikana Paakkari on pyrkinyt tehokkaasti perehtymään uuteen, monipuoliseen toimenkuvaansa. Omaksuttavaa on ollut sen verran reilusti, että Paakkarista tuntuu, kuin hän olisi hypännyt liikkuvaan junaan.

Kovasta kyydistä huolimatta on uusi toiminnanjohtaja löytänyt paikkansa. Asiat tulevat järjestykseen ja uudetkin ideat ovat päässeet kasvamaan. Tämän kevään 4H-uutuus on Suurin kurpitsa -kilpailu nuorisotoimen kanssa.

Itsekin jättikasviksia harrastava Paakkari sai Jättikasvisyhdistykseltä jättikurpitsan siemeniä ja on innostanut kerholaisia kasvattamaan jos ei Suomen, niin ainakin Siikajoen suurinta kurpitsaa.

Jättikasvisyhdistys lahjoitti 120 siementä, joita on jaettu jo pitkin pitäjää. Jäljellä on enää kymmenkunta siementä, joten jos jotakuta kasvatus kiinnostaa, niin kannattaa nopeasti tarttua tilaisuuteen.

– Tulokset julkistetaan luomumarkkinoilla. Jättikurpitsa saattaa kasvaa neljäsataa kiloa painavaksi, Paakkari innostaa.

Yrittäjyys on asia, johon Paakkari haluaa nuoria erityisesti innostaa. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on koronaepidemian vuoksi vähän tarjolla, mutta oman 4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28-vuotias siikajokinen.

Kipeästi kesäyrittäjää kaivataan Varessäikän kioskia pyörittämään. Kioski antaisi työtä 4-6 nuorelle. Töitä on paljon, mutta porukalla niistä selviäisi. Kioskinpitäjän tehtäviin kuuluu maksujen periminen vene- ja asuntovaunupaikoista sekä siisteydestä huolehtiminen.

– Varessäikän kioskilla on mahdollista saada kunnon tili, Paakkari kannustaa.

Kesäkahvilan voisi pistää pystyyn myös Ruukin Kreivinsaareen ja Siikajoenkylän Heikinhoviin. Kreivinsaaren lavalla voisi järjestää pieniä musiikkitapahtumia ja Heikinhovi on Paakkarin mukaan loistava kahvilan paikka.

Jostain syystä 4H-yrittäjyys ei ole Siikajoella saanut yhtä suurta suosiota kuin naapureissa. Esimerkiksi Lumijoella on 21 ja Limingassa noin 40 nuorta 4H-yrittäjää.

– Hoksaako nuoret, että he voivat myydä omaa työpanostaan? Voi ryhtyä lastenhoitajaksi, lemmikinhoitajaksi, nurmikonleikkaajaksi, korjata mopoja... Harrastuksesta voi tulla kesäyritys, hän kannustaa.

Yrittäjänä voi myydä käsitöitä tai koota kavereiden kanssa erilaisia tuotteita yhteen ja myydä tuotepaketteja. Mahdollisuuksia on niin paljon kuin vain itse keksii.

– Tarkoitus on, että lapset ja nuoret oppivat arvostamaan työn tekemistä ja saavat kokeilla yrittämistä. Riski on tosi pieni, se riippuu paljonko on tarvittu alkupanostusta, Paakkari kertoo.

Yrityksen kautta voi ansaita 50-7 000 euroa, eikä tuloista tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Yrityksen perustamiseen voi saada Nuoriso-Leader -rahoitusta 100-500 euroa. Hakukaavake löytyy netistä.

4H-yritys

Yrityksen voi perustaa 13-28-vuotias nuori

Ennen perustamista käytävä 4H:n yrittäjäkurssi, joita järjestetään aina tarvittaessa

Yrittäjä tarvitsee vastuuhenkilön, yleensä tämä on joku täysi-ikäinen oman perheen jäsen

Vastuuhenkilöltä ei vaadita erityistaitoja eikä -koulutusta

Yrittäjä laatii yrityssuunnitelman

Kauden lopussa yrityksen toimintakertomus ja talousraportti

Yritysidea voi löytyä omista taidoista ja harrastuksesta

Jos 4H-yritys myy palveluja tai tuotteita toiselle yritykselle, tehdään sille oma Y-tunnus

Yrittäjän kannattaa rekisteröityä 4H-yrittäjien omalle markkinapaikalle www.4h.fi/yritystori

Jos 4H-yrityksen perustaminen kiinnostaa, apua antavat oman kunnan 4H-toiminnanjohtajat: Siikajoella Pirkko Paakkari, puh. 040 527 9295, ja Siikalatvalla Kaarina Männikkö, puh. 040 520 0065