Petri Jarva Sii­ka­lat­van yrit­tä­jä­yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si –Huomio työ­taa­kan jakoon, jä­sen­han­kin­taan ja väkeä liik­keel­le saaviin ta­pah­tu­miin

Siikalatva/Pulkkila
Siikalatvan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan tehtävissä aloittanut Petri Jarva toivoo voivansa täyttää puheenjohtajan saappaat niin, että jäsenmäärä saadaan nousuun ja toimintaa entistä aktiivisemmaksi.
Siikalatvan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan tehtävissä aloittanut Petri Jarva toivoo voivansa täyttää puheenjohtajan saappaat niin, että jäsenmäärä saadaan nousuun ja toimintaa entistä aktiivisemmaksi.
Kuva: Sari Kihnula

Pohjaa Siikalatvan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana toimimiseen löytyy Petri Jarvalta yrittäjätaustan ja elämänkokemuksen myötä. Jarva pohtii, että olisi mielellään osallistunut hallitustyöskentelyyn hieman pidempään kuin vuoden verran ennen puheenjohtajana aloittamista. Kun uusi puheenjohtaja oli löydyttävä, lupasi Petri, että on käytettävissä, jos ketään muuta ei saada tehtävään puhutuksi. Soittokierros hallituksen jäsenille ei synnyttänyt puheenjohtajakilpaa.

Yrittäjäyhdistyksen sihteerinä jatkaa vajaat kymmenen vuotta tehtävää hoitanut Eila Pihkakoski ja varapuheenjohtajana toista vuotta hallituksessa työskentelevä Heidi Lumiaho. Hallituksen muut jäsenet ovat Rauno Kilpeläinen, Aino Kronqvist, Pekka Kemppainen, Riina Niskala ja Matti Kumpulainen sekä uusina jäseninä hallitukseen valitut Jorma Marttila, Mika Karppanen ja Jani Sovisalo.

Hallitus järjestäytyy kuukauden päästä pidettävässä kokouksessa ja samalla luodaan tarkempia suuntaviivoja siitä, kuinka hallituksen jäsenet jakavat vastuita syyskokouksessa linjatulla tavalla. Tavoitteena on, että kenenkään työtaakka ei olisi yhdistyksen asioiden hoitamisessa kovin suuri. Uutena toimintatapana on kaavailtu viidestä eri kirkonkylästä koostuvan yhdistyksen alueelle kirkonkylittäin viestinviejän nimeämisestä niin, että paikallisesti on helppo kääntyä tutun yrittäjän puoleen Siikalatvalla tai Pyhännällä. Viestinviejä vie asiaa eteenpäin niin, että yrittäjällä mielessä oleva asia selvitetään paikallisesti tai valtakunnallisen yrittäjäyhdistyksen kautta.

Petri Jarva toivoo, että yhdistystoiminta vireäisi, ja porukalla saataisiin toteutetuksi ihmisiä liikkeelle saavia tapahtumia ja yrittäjäyhdistyksen jäsenille suunnattuja reissuja. Jarva muistelee hymyssä suin aikaa, jolloin Pentti-isä oli kymmenisen vuotta Pulkkilan yhdistyksen puheenjohtajana. Yhteisiä reissuja tehtiin piipposten kanssa käyden porukalla muun muassa koko perheen tapahtumina toteutetuilla laivaristeilyillä ja laskettelureissuilla.

– Nyt ei tahdo ihmisiä saada mukaan mihinkään yhdessä tehtävään. Kaikilla on niin kiire.

Jarva on toiveikas, että yhdessä tekemisen henkeä saataisiin puhallettua vireeseen niin, että saataisiin aikaiseksi vuosittain edes yksi yrittäjäyhdistyksen järjestämä isompi tapahtuma. Vähimmäistavoite on, että yrittäjäyhdistys on mukana kaikilla kyläpäivillä toimintaansa esitellen.

Yhdistystoiminnan ja paikallisten yrittäjien tarjonnan tunnetuksi tekemisessä riittää työsarkaa.

– Paljon on sellaisia, jotka eivät tiedä, mitä paikallisilla yrityksillä on tarjolla. Halutaan tuoda esille, mitä Siikalatvalta ja Pyhännältä löytyy, ettei tarvitse lähteä kaupunkiin palveluiden perässä.

Haastetta on myös yrittäjäyhdistyksen jäsenmäärän kasvattamisessa. Yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 100 jäsentä.

– Varsinkin nuoret yrittäjät katsovat, ettei yhdistykseen kuuluminen ole niin tärkeää. Harva huomaa ennen kuin tulee tarvetta, kuinka hyvät ja jopa maksuttomat yrittäjäjärjestön jäsenille tarjolla olevat valtakunnalliset palvelut ovat esimerkiksi silloin, jos tarvitsee lakimiesapua.

Jarva seuraa mielenkiinnolla Siikalatvan kunnanjohtajavalintaa ja toivoo, että virkaan valitaan yrittäjyyttä edistävä henkilö.

FAKTA

Petri Jarva

Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi lasta ja puolison aikuinen lapsi.

Yrittäjänä Rakennusliike P. Jarva Oy:ssa vuodesta 2017.

Ollut vuonna 1989 perustetun yrityksen toiminnassa mukana nuorukaisesta lähtien työntekijänä ja osaomistajana 1990-luvun lopulta.

Siikalatvan yrittäjäyhdistyksen hallituksessa toista kautta. Puheenjohtaja 1.1.2020 alkaen.

Harrastaa ulkoilua ja perheen kanssa vapaa-ajanviettoa.

“On huomattu, että paljon on sellaisia, jotka eivät tiedä, mitä kaikkea paikallisilla yrityksillä on tarjolla.”